Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Nanos iz Stran

Kje je že sv. Bric?

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Če ste si pred vzponom na Plešo ogledali izletniško karto Notranjski Kras, boste verjetno precej presenečeni, ko boste cerkvico sv. Brica zagledali med drevjem le sto metrov od poti (po karti sodeč naj bi do cerkvice vodila precej daljša, strmo se vzpenjajoča pot). A preden se spustimo v geodetske vode, se za trenutek ustavimo še pri imenu cerkvice.

V nekaterih besedilih zasledimo sv. Brikcija kot slovensko ime svetnika, ki mu je posvečena cerkvica, mimo katere gremo, vendar domačini uporabljajo ime sv. Bric, ki ga najdemo tudi na kartah Geodetske uprave 1 : 25.000 (TK25) in 1 : 5.000 (TTN5). Prav tako se pobočjem okoli cerkvice reče Nad Bricem in Pod Bricem (vir: TTN5). Ime sv. Brikcij na izletniških kartah Geodetskega zavoda je torej lahko le posledica »pretirane skrbi« za čisti slovenski jezik, s katerim žal uspešno uničujejo krajevna imena in s tem tudi delček naše kulturne dediščine (podobno se godi Velikemu Rogacu, ki mu bodo kmalu vsi rekli samo še Veliki Rogatec).

Zgodba o položaju cerkvice na zemljevidih je še bolj zabavna – na najbolj natančni karti Geodetske uprave (TTN5) je cerkvica vrisana natanko tam, kjer je tudi v naravi na nadmorski višini 960 metrov (kar se ujema tudi z meritvijo GPS-sprejemnika). Že na zemljevidu Geodetske uprave v merilu 1 : 25.000 je cerkvica premaknjena po pobočju navzgor in označena celo z nadmorsko višino 1060 metrov (seveda tam ni ničesar, nadmorska višina označene točke pa je skoraj pravilna), ista napaka pa se nato ponovi tudi na izletniški karti Geodetskega zavoda v merilu 1 : 50.000.


Sv. Bric na zemljevidu 1 : 5000 (rdeča črta je zapis GPS-sprejemnika)

Na zemljevidu 1 : 25.000 je sv. Bric vrisan popolnoma napačno, prav tako je delno napačen potek poti.

 

Komentarji

Komentar (Vladimir Ferfila, 2. 11. 2013)

Po tej poti sem šel, ko je bila to še ozka stezica, ko še ni bilo anten na vrhu in ko je Vojkova koča še dišala po svežem lesu. Potem sem šel še neštetokrat in pot se počasi spreminja v razorano strmino - steza pri stezi, pa ne steza, pač pa kanal. Škoda.


Komentar (Gregor Pečan, 23. 1. 2012)

Na Nanos sem se povzpel po plezalni poti iz Razdrtega 22.1.2012. Pot je zelo primerna za tiste, ki si želijo malce prečistiti dihala, saj izjemno hitro pridobiva višino. Res je tudi, da je že malce vlažna precej spolzka, ni pa kritično.
Na žalost je bilo na vrhu megleno, tako da je bil razgled bolj domišljijski, vseeno pa se je splačalo.
Tudi tu pa se z živahnejšo hojo čas vzpona (in spusta) lahko močno skrajša.
Priporočam za prijetno dopoldansko uverturo pred nedeljskim kosilom. :)
Gregor


Komentar (darjo gruntar, 25. 4. 2007)

V nedeljo smo bili na Nanosu in smo se imeli krasno. Vse je bilo super vreme, vzpon, še burja ni bila prehuda. Sam vrag :evil: pa nam je pokvaril konec izleta,ko smo ugotovili, da smo ostali brez fotoaparata. Če ga je kdo našel naj se oglasi in nam polepša dan! :wink:

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.