Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Nanos iz Razdrtega

Pleša

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vojkova koča

Kraški travniki pod
vrhom Pleše

Dobrih 100 višinskih metrov pod vrhom Pleše se skalovje spremeni v strme kraške travnike. Markirana pot tu zavije v desno, proti grebenu. Levo boste opazili ozko stezico naravnost čez travnike proti oddajniku, ki že kuka izza pobočja nad nami (če sem prav razumel, domačini temu predelu pravijo Žrelo). Pozimi je stezica pogosto pregažena, tu in tam boste opazili koga, ki se vzpenja po njej, a naj vas to ne zavede hoji po njej se je modro izogniti, saj teče naravnost čez električni kabel, ki napaja oddajnik na Pleši, poleg tega pa s pogosto hojo po teh strmih travnikih le pospešujemo njihovo erozijo.

Pot do vrha tako raje nadaljujemo po markirani poti, za kar bomo tudi obilno nagrajeni, saj se z nje odpirajo prekrasni razgledi na Grintovce. Previdnost pri hoji nikakor ni odveč – že en sam pogled v dolino vas bo prepričal, da vas lahko napačen korak odnese zelo daleč navzdol, morda vse do skalovja pod travniki, kjer bi se takšen »izlet« precej žalostno končal.


Zimska pravljica

Pogled na Plešo s
položne poti

A pustimo takšna ugibanja ob strani – po dobre četrt ure vzpona nas pot pripelje do grebena, kjer nas pogosto pozdravi prava nanoška burja. Čaka nas le še pet minut hoje po grebenu, najprej mimo oddajnika, nato pa še kratek vzpon in že se znajdemo na razgledišču, od koder se odpre širen pogled, ki zajame pokrajino od Javornikov nad Cerknico do Julijskih Alp v ozadju. Vmes boste v lepem vremenu opazili še Snežnik, Vremščico, Slavnik, kraške hribe, med katerimi kraljuje Trstelj, pod vami leži Vipavska dolina, za njo pa se dvigajo strma pobočja Čavna, izza katerih se tu in tam zableščijo dvatisočaki zahodnih Julijskih Alp.


Razgled pred TV oddajnikom - levo Vipavska dolina, v sredini Čaven, desno nanoški gozdovi

Z razgledišča se po stezi pod oddajnikom spustite do Vojkove koče na Nanosu, ki je poleti odprta vsak dan, v bolj zimskih razmerah pa le med vikendi. Koča je postavljena v zavetrju, tako da bo počitek pri njej dobrodošel tudi takrat, ko je zaprta. Po krajšem počitku se lahko odločite za vračanje po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa si izlet popestrite z vračanjem po položni poti.

Komentarji

Komentar (Vladimir Ferfila, 2. 11. 2013)

Po tej poti sem šel, ko je bila to še ozka stezica, ko še ni bilo anten na vrhu in ko je Vojkova koča še dišala po svežem lesu. Potem sem šel še neštetokrat in pot se počasi spreminja v razorano strmino - steza pri stezi, pa ne steza, pač pa kanal. Škoda.


Komentar (Gregor Pečan, 23. 1. 2012)

Na Nanos sem se povzpel po plezalni poti iz Razdrtega 22.1.2012. Pot je zelo primerna za tiste, ki si želijo malce prečistiti dihala, saj izjemno hitro pridobiva višino. Res je tudi, da je že malce vlažna precej spolzka, ni pa kritično.
Na žalost je bilo na vrhu megleno, tako da je bil razgled bolj domišljijski, vseeno pa se je splačalo.
Tudi tu pa se z živahnejšo hojo čas vzpona (in spusta) lahko močno skrajša.
Priporočam za prijetno dopoldansko uverturo pred nedeljskim kosilom. :)
Gregor


Komentar (darjo gruntar, 25. 4. 2007)

V nedeljo smo bili na Nanosu in smo se imeli krasno. Vse je bilo super vreme, vzpon, še burja ni bila prehuda. Sam vrag :evil: pa nam je pokvaril konec izleta,ko smo ugotovili, da smo ostali brez fotoaparata. Če ga je kdo našel naj se oglasi in nam polepša dan! :wink:

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.