Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Nanos iz Stran

Mimo sv. Brica na Plešo

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Kamniti klanec

Rob Nanosa visoko
nad nami

Vzpon lahko prekinemo z obiskom cerkvice (ne pozabite prebrati njene zanimive zgodovine na tabli, ki se vidi skozi okno) in krajšim počitkom, ki bo tistim z nekoliko slabšo kondicijo prišel še kako prav – čaka nas namreč najbolj strm del poti, speljan po kolovozu, tako zasutem s skalami, da so ga hudomušneži poimenovali »kamniti klanec« (oznako boste opazili tik pod vrhom). Za vztrajnost smo kmalu nagrajeni s prvim lepim razgledom na Postojnsko polje, od tod pa je le še pet minut do razcepa poti, kjer se leva pot proti Pleši položi in nas zlagoma odpelje proti cilju.


Travniki na vrhu
Nanosa

Med prijetno hojo po gozdu se bomo sprehodili mimo več poti, ki peljejo na Suhi vrh, nato pa nas bodo markacije popeljale na prve kraške travnike, od koder bomo poleg Postojnskega polja ugledali tudi Javornike in hribe nad Planino. Razgledne travnike kmalu zapustimo in nadaljujemo hojo po gozdu, do naslednjega hudo prepišnega travnika, ki ga po krajšem vzponu zapustimo in se onkraj grebena skrijemo v zavetrje. Čaka nas krajši spust, ki mu sledi razgibana pot po Nanosu. Stezica nas vodi po redkih gozdovih in čez vedno bolj zaraščajoče se travnike ter nas po približno dvajsetih minutah pripelje do Vojkove koče pod Plešo.

Po počitku pri koči se morate vsekakor sprehoditi do razglednika desno od televizijskega oddajnika (tam vas čaka pogled na Vipavsko dolino in Julijske Alpe) in na vrh Pleše, ki se skriva levo za kočo. Na vrh Pleše vas opozori tabla »razgledna točka«, ki se sramežljivo skriva za kočo, po krajšem vzponu skozi gozd (pot ni markirana) pa boste prišli do vrha, od koder se odpre pogled na Polhograjsko hribovje, Kamniške Alpe, Slivnico, Javornike, Snežnik, Vremščico in Slavnik. Z vrha Pleše se naravnost skozi gozd spustimo do markirane poti, po kateri smo se povzpeli, in se po njej vrnemo v Strane.

Komentarji

Komentar (Vladimir Ferfila, 2. 11. 2013)

Po tej poti sem šel, ko je bila to še ozka stezica, ko še ni bilo anten na vrhu in ko je Vojkova koča še dišala po svežem lesu. Potem sem šel še neštetokrat in pot se počasi spreminja v razorano strmino - steza pri stezi, pa ne steza, pač pa kanal. Škoda.


Komentar (Gregor Pečan, 23. 1. 2012)

Na Nanos sem se povzpel po plezalni poti iz Razdrtega 22.1.2012. Pot je zelo primerna za tiste, ki si želijo malce prečistiti dihala, saj izjemno hitro pridobiva višino. Res je tudi, da je že malce vlažna precej spolzka, ni pa kritično.
Na žalost je bilo na vrhu megleno, tako da je bil razgled bolj domišljijski, vseeno pa se je splačalo.
Tudi tu pa se z živahnejšo hojo čas vzpona (in spusta) lahko močno skrajša.
Priporočam za prijetno dopoldansko uverturo pred nedeljskim kosilom. :)
Gregor


Komentar (darjo gruntar, 25. 4. 2007)

V nedeljo smo bili na Nanosu in smo se imeli krasno. Vse je bilo super vreme, vzpon, še burja ni bila prehuda. Sam vrag :evil: pa nam je pokvaril konec izleta,ko smo ugotovili, da smo ostali brez fotoaparata. Če ga je kdo našel naj se oglasi in nam polepša dan! :wink:

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.