Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Nanos iz Razdrtega

Začetek vzpona

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Vzpon na Plešo bomo začeli v bližini Razdrtega, ki leži tik pod pobočji Nanosa. Avtocesto Ljubljana–Koper lahko poskusite zapustiti na izvozu Razdrto (za to potrebujete poleg ABC-kartice še dobro voljo avtomatskega čitalca na izhodu); v najslabšem primeru (ko bo zgrajena avtocesta čez Rebernice) se boste morali odpraviti do Senožeč ali Postojne in se potem vrniti v Razdrto po stari magistralni cesti.

Sredi Razdrtega vas bo pričakal kažipot proti vasici Strane. Po ozki asfaltni cesti zapustite Razdrto, prečkate avtocesto, takoj za mostom pa zavijete levo na dodobra uničeno stransko cesto, ob kateri lahko parkirate avto. Na križišču nas že pričaka prvi kažipot proti Vojkovi koči na Nanosu, nekaj metrov stran od njega pa nas naslednji kažipot usmeri na kolovoz, ki se ob robu travnika poda proti strmim skalnatim pobočjem Nanosa, ki se dviga naravnost nad nami.

Krajši sprehod čez travnik nas pripelje v redek mešan gozd (opazili boste predvsem hraste in borovce), kjer se kolovoz polagoma spremeni v ozko stezico. Po nekajminutnem vzponu se stezica priključi nekoliko širšemu kolovozu, ki prihaja z naše leve in nas zlagoma popelje po pobočju navzgor do razcepa poti, kjer se lahko odločimo, ali se želimo na Nanos povzpeti po strmi poti, ki zahteva tudi malce plezanja, ali pa se raje zlagoma sprehodimo po precej daljši poti mimo cerkvice sv. Hieronima. Če vam enostavno plezanje po dobro zavarovani poti ni tuje, bi vam predlagal vzpon po strmi poti in spust po položni poti.

Komentarji

Komentar (Vladimir Ferfila, 2. 11. 2013)

Po tej poti sem šel, ko je bila to še ozka stezica, ko še ni bilo anten na vrhu in ko je Vojkova koča še dišala po svežem lesu. Potem sem šel še neštetokrat in pot se počasi spreminja v razorano strmino - steza pri stezi, pa ne steza, pač pa kanal. Škoda.


Komentar (Gregor Pečan, 23. 1. 2012)

Na Nanos sem se povzpel po plezalni poti iz Razdrtega 22.1.2012. Pot je zelo primerna za tiste, ki si želijo malce prečistiti dihala, saj izjemno hitro pridobiva višino. Res je tudi, da je že malce vlažna precej spolzka, ni pa kritično.
Na žalost je bilo na vrhu megleno, tako da je bil razgled bolj domišljijski, vseeno pa se je splačalo.
Tudi tu pa se z živahnejšo hojo čas vzpona (in spusta) lahko močno skrajša.
Priporočam za prijetno dopoldansko uverturo pred nedeljskim kosilom. :)
Gregor


Komentar (darjo gruntar, 25. 4. 2007)

V nedeljo smo bili na Nanosu in smo se imeli krasno. Vse je bilo super vreme, vzpon, še burja ni bila prehuda. Sam vrag :evil: pa nam je pokvaril konec izleta,ko smo ugotovili, da smo ostali brez fotoaparata. Če ga je kdo našel naj se oglasi in nam polepša dan! :wink:

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.