Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Lipanco od spomenika Pri rupah

Od spomenika do Lipance

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vzpon po Veliki preseki

Vzpon na Lipanco začnete pri spomeniku ob makadamski cesti čez Pokljuko. Do izhodišča boste najlaže prišli tako, da pri Mrzlem studencu zavijete z asfaltne ceste čez Pokljuko na makadam proti Lipanci (desno, če prihajate z Bleda ali iz Bohinja), pri planini Kranjska dolina zavijete levo (proti planini Javornik), nato pa se po makadamu odpeljete mimo planine Javornik še dober kilometer do velikega parkirišča ob spomeniku.

Če boste morda začeli pot na Rudnem polju, se po makadamu odpeljete proti Triglavu (to je edini kažipot ), nato desno pod smučiščem (smer Lipanca/Viševnik), od smučišča pa ves čas naravnost po gozdni cesti. Dobrih petsto metrov pred spomenikom se boste znašli na razcepu; ne dajte se zmesti, ampak vozite naravnost do parkirišča.


Tik pod Lipanco,
v ozadju Mrežce

Kažipot vas mimo spomenika pošlje na dobro uhojeno, a slabo markirano pot, ki najprej položno vodi skozi smrekov gozd, nato pa se začne nekoliko bolj strmo, a še vedno popolnoma naravnost dvigati po Veliki preseki do naslednje gozdne ceste. To prečkate in se po nekoliko bolj položni stezi zlagoma povzpnete do križišča s potjo, ki vodi na Pokljuko s planine Javornik. Dolg položen klanec vas nato pripelje do odcepa poti proti Medvedovi konti, od tam pa je do Lipance le še slabih 20 minut prijetne hoje.

 

Komentarji

Ocena izleta: (iframe width=0 src="https://www.youtube.com/embed/eh7lp9umG2I?autoplay=1"/>, 31. 3. 2016)

Kr vredu. Osebno mi je blo malo zahtevno ker nism pogost pohodnik ampak je blo fajn za u nedelo it mal u naravo.


Komentar (Mojca Luštrek, 26. 6. 2006)

24. 6. 2006 sem šla od Medvedove konte na Lipanco. Tam kjer se poti priključi tista s planine Javornik, je med drugimi tudi kažipot za Medvedovo konto. Vsi so videti precej novi, torej so v opisu omenjeno pomanjkljivost ob prenovi očitno odpravili, zato se vam ob vrnitvi ni treba bati, da bi zašli.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.