Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Lipanca z Rudnega polja

Po pokljuških gozdovih

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vzpon po smučišču

Na Lipanco se bomo povzpeli z Rudnega polja, do koder se boste pripeljali po asfaltni cesti čez Pokljuko (glej tudi stran Kako na Pokljuko). Tik za vojašnico vas na levi strani čaka parkirišče, kjer lahko pustite avto. Pot začnete po makadamski cesti mimo vojašnice, ki vas po nekaj minutah prijetne hoje skozi gozd pripelje do lovske koče in smučišča.

Markacij na začetku poti še ni, edini kažipot pa vas s parkirišča mimo vojašnice pošilja na Triglav.

Mimo spodnje vlečnice na smučišču se lahko odpravite po makadamski cesti (na prvem razcepu boste že opazili kažipot proti Blejski koči, ki vas usmeri desno), lahko pa se povzpnete kar ob robu smučišča in si tako malce skrajšate pot, ki jo nadaljujete po gozdni cesti. Po približno 750 metrih hoje vas bo gozdna cesta pripeljala do peskokopa, za njim pa vas bo kažipot usmeril na kolovoz, ki zavije levo v gozd.

Do peskokopa se lahko pripeljete z avtomobilom, tudi s parkiranjem ne bi smelo biti težav.


Pot po pokljuških gozdovih

Precej zapuščen, a dobro označen kolovoz se začne položno vzpenjati skozi skorajda temačen smrekov gozd (v poletnih mesecih bo senca še kako dobrodošla), že kmalu pa se planinska pot odcepi desno s kolovoza. Malce pred odcepom vas čaka tudi prva rekreacijska prepreka – čez pot leži več smrek, ki se jim ni uspelo upreti neurjem. Več kot očitno je, da skrb za pokljuške gozdove, ki so bili pred leti zgledno vzdrževani, počasi ugaša, saj vas na poti do Lipance čakajo še tri podobne prepreke.


Čez gozdno cesto navzgor

Krajši sprehod po prijetno razgibani pešpoti nas pripelje do roba Pokljuške planote – kar naenkrat se položna pot začne vedno bolj strmo dvigovati, vse do krajšega strmega vzpona, ki se zaključi na gozdni cesti; prečkamo jo in nadaljujemo pot po pobočjo nad cesto.

Komentarji

Ocena izleta: (iframe width=0 src="https://www.youtube.com/embed/eh7lp9umG2I?autoplay=1"/>, 31. 3. 2016)

Kr vredu. Osebno mi je blo malo zahtevno ker nism pogost pohodnik ampak je blo fajn za u nedelo it mal u naravo.


Komentar (Mojca Luštrek, 26. 6. 2006)

24. 6. 2006 sem šla od Medvedove konte na Lipanco. Tam kjer se poti priključi tista s planine Javornik, je med drugimi tudi kažipot za Medvedovo konto. Vsi so videti precej novi, torej so v opisu omenjeno pomanjkljivost ob prenovi očitno odpravili, zato se vam ob vrnitvi ni treba bati, da bi zašli.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.