Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kuk nad Hrastovljami

Začetek poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Hrastovlje

Dol pri Hrastovljah

Izlet začnete v Hrastovljah, znanih predvsem po freskah v cerkvi sv. Trojice ali v Dolu pri Hrastovljah, majhni prijazni vasici, povsem obdani z železnico, ki se v vijugi okoli Dola spušča iz Kraškega roba v dolino.

Do Hrastovelj boste prišli po cesti, ki se na dnu črnokalskega klanca odcepi proti Buzetu – sledite znakom za Buzet, na klancu proti Kubedu pa vas kažipot usmeri levo, nazaj v Rižansko dolino. Skozi ozke uličice v Hrastovljah se zapeljete do konca vasi, kjer vas čaka parkirišče, na katerem lahko brez skrbi pustite avto. Če se boste odločili za krožno pot Hrastovlje – Gradež – Kuk – Lačna – Hrastovlje, je najbolje, da avto pustite kar na tem parkirišču.

Če se boste odpravili samo na Kuk, si boste pot skrajšali za kakšen kilometer, če boste z avtom nadaljevali pot do Dola, zadnje vasice v Rižanski dolini, imeli pa boste imeli rahle težave s parkiranjem – najbolje bo, da najdete primeren prostor in vprašate prijazne domačine, če lahko tam pustite avto.


Začetek poti

Tisti, ki boste avto pustili v Hrastovljah, se lahko do Dola sprehodite po asfaltni cesti, lahko pa sledite markirani poti proti kraškemu robu do cerkve sv. Štefana, kjer zavijete desno in ob železnici po makadamski poti pridete v Dol.

Ne glede na to, kako ste v Dol prišli, začnete s potjo ob spomeniku v Dolu. Pri spomeniku zavijete desno (vzporedno z železnico), po nekaj metrih bo asfaltne ceste konec in znašli se boste na makadamski cesti, ki vas bo pripeljala vse do Gradeža.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.