Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kucelj iz Predmeje

Kucelj

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pot proti Kuclju

Prvi travnik

Za Domom na Čavnu vas spet pričaka kažipot, ki vas usmerja v štiri smeri, med drugimi tudi proti Kuclju, do katerega boste potrebovali približno 40 minut hoje. Pot se v začetku rahlo spušča preko travnika, zavije v gozd in nas po nekaj metrih pripelje do prvega cvetočega travnika, kjer bodo verjetno tudi tisti, ki jih rože navadno ne zanimajo, malce hitreje zadihali – toliko cvetja na enem mestu nisem videl še skoraj nikjer.


Še več cvetja

Pot prečka travnik in se skozi gozd začne precej hitro spuščati (ker je višina Kuclja skoraj enaka višini Doma na Čavnu, bomo morali vso višino, ki jo bomo izgubili med spustom, nadomestiti dvakrat – prvič ko se bomo vzpenjali na Kucelj drugič pa ko se bomo vračali) in vas po desetih minutah hoje, med katero boste opazili dva odcepa proti Kamnjam, pripelje na naslednji travnik. Ta je nekoliko bolj močviren, na kar opozarjajo tudi rastline, ki precej zaraščajo pot. Pozorno oko bo sredi tega travnika poleti opazilo modre cvetove precej redke pisane preobjede, ob divje klinčke pa se boste med hojo dobesedno spotikali.

Po prečkanju travnika začnemo plačevati za hiter spust, ki smo ga pustili za seboj – pot se začne najprej zlagoma dvigati, nato pa se planinska pot odcepi levo, naravnost navzgor po strmem pobočju med borovci. Odcep je odlično označen in vas dobesedno bode v oči, a kljub temu malce pozornosti ne bo škodilo – če boste zatopljeni v pogovor (ali lastne misli), se boste odpravili naprej po poti proti Avški gmajni. Kmalu po začetku vzpona nas pričaka slabo označen razcep poti – gremo po desni poti, ki nas kmalu pripelje do vrha vzpona, od koder nas le nekaj deset metrov razgibane poti med borovci pripelje do roba kraškega travnika, od koder se odpre prvi pogled na Kucelj.


Kucelj je tik pred nami

Travniki pod vrhom

Pred nami je še nekaj metrov poti med borovci, skozi katere se moramo dobesedno zriniti, potem pa se kar naenkrat znajdemo na odprtem gorskem travniku, polnem cvetja. Levo od nas se odpira razgled na celotno Vipavsko dolino, sedemdeset metrov nad nami pa nas vabi vrh Kuclja. Zadnji vzpon na Kucelj je spet primerljiv z vzponi višje v gorah, pravo vzdušje pa pričarajo še planike, ki jih boste sredi poletja morda opazili ob poti.

Na vrhu Kuclja boste verjetno v trenutku pozabili na utrujenost – razgled z vrha je naravnost fantastičen. Severno od vas se razprostirajo gosti gozdovi razgibanega Trnovskega gozda, med vrhovi nad Trnovim pa boste opazili vrhove Julijskih alp.


Vipavska dolina zavita v dim

Pogled na Predmejo

Čaven

Proti vzhodu leži daleč pod vami Predmeja in ostale vasi na Gori, za njimi se dvigata Hrušica in Nanos, desno od njiju boste ob odlični vidljivosti verjetno opazili Snežnik, Vremščico in Slavnik. Pod vami leži kot na dlani celotna Vipavska dolina, sredi katere se blešči jezero pred Vogrskim, za Vipavsko dolino se dvigajo Črni hribi s Trsteljem, daleč v ozadju pa boste opazili Jadransko morje.

Žal vam celotnega razgleda ne morem pokazati na fotografiji – zaradi požara na Krasu je bila celotna južna stran Vipavske doline zavita v dim.

S Kuclja se proti Predmeji vrnete po poti, po kateri se prišli, lahko pa nadaljujete z raziskovanjem roba Trnovskega gozda in se po brezpotju odpravite naprej preko Vrat do vrha Čavna ... to pa je že druga zgodba.

Komentarji

Komentar (irena breščak, 3. 8. 2009)

Pod školjem sv. Pavla nad Vrtovinom domačini gojijo marone (pravi kostanj). Nikar v jesenskem času kot popotniki pod njimi ne nabirajmo kostanja, saj so to njihova sadna drevesa, katerih plodove prodajajo. Toliko v vednost popotnikom iz notranjosti Slovenije, ki ste navajeni, da je nabiranje kostanja prosto, kot recimo, nabiranje borovnic. Podobno obnašanje naj velja tudi za Goriška Brda, kjer je pravi kostanj na travnikih gojeno sadno drevo.


Komentar (suzana gregorc, 25. 8. 2008)

Lep pozdrav vsem. Čeravno živim le nekaj metrov proč od Čavna, sem šele letos uspela prilesti tudi na Kucelj. Navdušena nad razgledom, še bolj pa nad tem da po tem strmem pobočju rastejo tudi planike. Zmeraj sem bila prepričana, da te krasotice rasejo le na višjih planinah. Nastalo je nekaj krasnih slik, ki jih na žalost ne znam prilepiti. Zagotovo pa bom tja še šla. in seveda dobri planinski čevlji niso odveč! :D


Komentar (polona Besednjak, 17. 2. 2008)

Gospod Slavko Štefančič...pod vrhom Kuclja je na obrobju velika gmota kamenja..približno v sredini je na špici naravni portret Prešerna le dobro morate opazovati ;) Imam tudi sliko a je žal ne morem prilepit sem :)..mogoče boste prihodnjič bolj pozorni pa ga boste opazili..pa srečno

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.