Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kucelj iz Predmeje

Dom na Čavnu

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pot med skalami

Nekaj metrov nad počivališčem se planinska pot priključi kolovozu (pazite pri povratku), ki prihaja z naše desne. Sprehod po kolovozu traja le kratek čas, saj se kolovoz hitro izgubi v eni od vrtač, ki jih je v Trnovskem gozdu vsaj toliko kot lukenj v švicarskem siru, mi pa nadaljujemo s hojo po ozki poti, ki se vije med zanimivo oblikovanimi in izbrazdanimi skalami.

Razgibana pot med skalami nas po nekaj minutah hoje pripelje do zadnjega strmega vzpona. Pobočje na tem mestu sicer ni zelo strmo (vsaj če ga primerjamo z nekaterimi drugimi pobočji), je pa zato pot speljana naravnost navzgor, brez okljuk, ki bi nam olajšale vzpon. V približno desetih minutah boste premagali tudi to oviro in prišli na makadamsko cesto, ki pelje do Doma na Čavnu.

Ko sem pred odhodom na pot gledal zemljevid Goriške, sem bil prepričan, da je asfaltirana cesta sredi gozda (glej zemljevid) spet napaka na zemljevidu, pa sem se zmotil – zares se sredi gozda makadam spremeni v asfaltirano cesto, ki nas po klancu popelje navzgor proti prevalu, kjer se spet spremeni v makadam. Na prevalu je vzpona dokončno konec, dosegli smo nadmorsko višino 1250 metrov in na desni nas čaka nagrada za naš trud – sončen travnik tik nad prepadnimi stenami Čavna, od koder se odpre razgled na vzhodni del Vipavske doline ter hribe okoli nje – Nanos, Hrušico in Trnovski gozd. Bogastvo rož na travniku, kjer ste dobesedno prisiljeni, da hodite po rožah, če si hočete ogledati kakšen bolj oddaljen cvet, pa nakazuje, kaj vas čaka, če se boste odločili in se povzpeli na Kucelj.


Pogled na Vipavsko dolino, levo spredaj Gora, v ozadju Hrušica in Nanos

Dom na Čavnu

Po makadamski cesti boste od razglednega travnika do Doma na Čavnu prehodili še kakšnih 500 metrov. Poleti je dom odprt od srede do nedelje, med počitkom pa morate obvezno poskusiti njihov čaj (baje delajo takšnega samo še na Krnu).

Z Doma na Čavnu se lahko sicer vrnete nazaj proti Predmeji, vendar boste tako zamudili najbolj zanimiv del izleta – vzpon na Kucelj.

Komentarji

Komentar (irena breščak, 3. 8. 2009)

Pod školjem sv. Pavla nad Vrtovinom domačini gojijo marone (pravi kostanj). Nikar v jesenskem času kot popotniki pod njimi ne nabirajmo kostanja, saj so to njihova sadna drevesa, katerih plodove prodajajo. Toliko v vednost popotnikom iz notranjosti Slovenije, ki ste navajeni, da je nabiranje kostanja prosto, kot recimo, nabiranje borovnic. Podobno obnašanje naj velja tudi za Goriška Brda, kjer je pravi kostanj na travnikih gojeno sadno drevo.


Komentar (suzana gregorc, 25. 8. 2008)

Lep pozdrav vsem. Čeravno živim le nekaj metrov proč od Čavna, sem šele letos uspela prilesti tudi na Kucelj. Navdušena nad razgledom, še bolj pa nad tem da po tem strmem pobočju rastejo tudi planike. Zmeraj sem bila prepričana, da te krasotice rasejo le na višjih planinah. Nastalo je nekaj krasnih slik, ki jih na žalost ne znam prilepiti. Zagotovo pa bom tja še šla. in seveda dobri planinski čevlji niso odveč! :D


Komentar (polona Besednjak, 17. 2. 2008)

Gospod Slavko Štefančič...pod vrhom Kuclja je na obrobju velika gmota kamenja..približno v sredini je na špici naravni portret Prešerna le dobro morate opazovati ;) Imam tudi sliko a je žal ne morem prilepit sem :)..mogoče boste prihodnjič bolj pozorni pa ga boste opazili..pa srečno

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.