Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kucelj iz Vrtovina

Iz Vrtovina proti Kuclju

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Začetek poti

Izlet začnete v Vrtovinu, vasi severno od stare magistralne ceste Ajdovščina–Nova Gorica. Avtocesto po Vipavski dolini zapustite na izvozu Ajdovščina (in nadaljujete vožnjo proti Novi Gorici) ali Vogrsko (in sledite kažipotom proti Ajdovščini). Približno na polovici poti med izvozoma boste naleteli na enega najkrajših naselij na slovenskih cestah, saj je od table za začetek Vrtovina do table za njegov konec manj kot 100 metrov. Tam zapustite magistralno cesto in zavijete proti severu. Po krajši vožnji med hišami boste pripeljali do lično urejenega kozolca s starim vozom, levo od njega pa boste opazili širok makadam, na katerem lahko parkirate. Ob koncih tedna lahko poskusite parkirati tudi pri šoli kraj vasi – zapeljete se naravnost skozi vas, šola je zadnja hiša na levi strani pred pokopališčem.

Če ste se odločili za domačinom bolj prijazno parkiranje na začetku Vrtovina, se po asfaltni cesti mimo cerkve sprehodite skozi to slikovito vipavsko vas. Med sprehodom vas bo najprej spremljal potok, nato vas bo visoko nad vami pozdravil Kucelj na Čavnu, sredi vasi pa si oglejte tudi zanimiv osmerokoten zvonik cerkve sv. Marije. Pred šolo se morate odločiti, ali boste sledili markacijam ali pa boste raje zaupali svojim občutkom.


Cerkev v Vrtovinu

Pogled na Čaven

Markacije proti Kuclju in Čavnu vas spremljajo že vse od magistralne ceste. Mimo šole jim sledite po ozki asfaltni cesti, ki se med šolo in pokopališčem usmeri v levo, nato pa se hitro vzpne do zadnjih (zapuščenih) hiš v vasi, kjer se spremeni v kolovoz. Ta vas v nekaj minutah vzpona po razglednem travnatem pobočju pripelje do Subanov, kjer vas spet pričaka asfalt. Na razcepu v Subanih nadaljujete vzpon naravnost proti Kuclju, ki ga ves čas vidite pred seboj (desna cesta vodi nazaj v dolino, leva pa proti Kocjanom). Že čez nekaj metrov pa vas čaka manjše orientacijsko presenečenje – na zidu desno od ceste vam komaj vidna markacija namigne, da zapustite asfalt in se začnite vzpenjati po ozki zaraščeni stezici desno po pobočju.

Komentarji

Komentar (irena breščak, 3. 8. 2009)

Pod školjem sv. Pavla nad Vrtovinom domačini gojijo marone (pravi kostanj). Nikar v jesenskem času kot popotniki pod njimi ne nabirajmo kostanja, saj so to njihova sadna drevesa, katerih plodove prodajajo. Toliko v vednost popotnikom iz notranjosti Slovenije, ki ste navajeni, da je nabiranje kostanja prosto, kot recimo, nabiranje borovnic. Podobno obnašanje naj velja tudi za Goriška Brda, kjer je pravi kostanj na travnikih gojeno sadno drevo.


Komentar (suzana gregorc, 25. 8. 2008)

Lep pozdrav vsem. Čeravno živim le nekaj metrov proč od Čavna, sem šele letos uspela prilesti tudi na Kucelj. Navdušena nad razgledom, še bolj pa nad tem da po tem strmem pobočju rastejo tudi planike. Zmeraj sem bila prepričana, da te krasotice rasejo le na višjih planinah. Nastalo je nekaj krasnih slik, ki jih na žalost ne znam prilepiti. Zagotovo pa bom tja še šla. in seveda dobri planinski čevlji niso odveč! :D


Komentar (polona Besednjak, 17. 2. 2008)

Gospod Slavko Štefančič...pod vrhom Kuclja je na obrobju velika gmota kamenja..približno v sredini je na špici naravni portret Prešerna le dobro morate opazovati ;) Imam tudi sliko a je žal ne morem prilepit sem :)..mogoče boste prihodnjič bolj pozorni pa ga boste opazili..pa srečno

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.