Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kucelj iz Predmeje

Vzpon iz Predmeje

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Začetek poti

Pot na Čaven bomo začeli na koncu Predmeje, hribovske vasice ob robu Trnovskega gozda, severo-zahodno od Ajdovščine. Do Predmeje se lahko pripeljete s Cola skozi Kovk in Otlico, ali pa se povzpnete po strmi cesti iz Vipavske doline.

Če se boste odločili za vzpon iz Vipavske doline, bo najbolje, da zapustite avtocesto na izvozu Ajdovščina, nato na prvem križišču zavijete levo (smer Gorica), se zapeljete mimo letališča v Ajdovščini in v zaselku Cesta zavijete desno proti Lokavcu in Predmeji. Lepo urejena hribovska cesta postane v zadnjem delu prav pustolovska – kar naenkrat postane ožja, zapeljete se skozi tri krajše predore, na vaši desni pa vas spremlja kamnita ograja, ki vas varuje pred prepadnimi stenami pod vami. Od zadnjega predora do parkirišča pred Predmejo, kjer lahko pustite avto, je le kakšnih 500 metrov.

Če ne prihajate iz primorske smeri, bo verjetno hitreje, če se boste v Predmejo zapeljali skozi Col – najbolj zanimiva bo pot mimo Stare pošte na Hrušici (glej tudi opis izleta na Križno goro nad Podkrajem), na križišču sredi Cola pa izberite smer proti Predmeji, do katere se boste vozili še približno 15 minut po čudoviti pokrajini Gore (skupno ime za vasi Kovk, Otlica in Predmeja). Takoj za Predmejo vas pred razcepom poti proti Ajdovščini in Trnovemu čaka parkirišče.


Prvi strmi vzponi

Gora je pred nedavnim praznovala 400-letnico, kar se pozna tudi na parkirišču, kjer boste pustili avto – okolica je zelo prijetno in okusno urejena, čaka pa vas tudi kažipot, ki vas usmerja proti Čavnu, Ledeni jami ali Golakom. Pot proti Domu na Čavnu se začne tik ob cesti, od koder se planinska pot preko travnika vzpne v gozd.


Pogled na Predmejo

V začetku se pot s Predmeje proti Domu na Čavnu zlagoma vzpenja skozi mešan gozd, v katerem prevladujejo borovci in smreke, že po 20 minutah vzpona pa Trnovski gozd dokaže, da ni nič slabši kot bistveno višje slovenske gore – kar naenkrat se razgibana pot spremeni v strm vzpon, ki bi ga bili veseli marsikje v slovenskih hribih, apnenčasta tla, posejana s skalami, prijetno uhojena pešpot in iglavci okoli nas pa pričarajo pravo gorsko vzdušje.

Po krajšem vzponu se pot na nekaj metrov približa skalnemu robu Čavna, tako da se nam skozi drevje odpre prvi razgled na Predmejo, ostale vasi na Gori in Nanos v ozadju. Na tem mestu nas domačini spet presenetijo – čaka vas prava lesena miza s klopmi, na katerih se lahko odpočijete pred nadaljevanjem vzpona. Tudi tisti, ki vas pot še ni oznojila, si vzemite čas in posedite na klopi – pogled iz senčnega gozda na s soncem obsijano Goro je enkraten.

Komentarji

Komentar (irena breščak, 3. 8. 2009)

Pod školjem sv. Pavla nad Vrtovinom domačini gojijo marone (pravi kostanj). Nikar v jesenskem času kot popotniki pod njimi ne nabirajmo kostanja, saj so to njihova sadna drevesa, katerih plodove prodajajo. Toliko v vednost popotnikom iz notranjosti Slovenije, ki ste navajeni, da je nabiranje kostanja prosto, kot recimo, nabiranje borovnic. Podobno obnašanje naj velja tudi za Goriška Brda, kjer je pravi kostanj na travnikih gojeno sadno drevo.


Komentar (suzana gregorc, 25. 8. 2008)

Lep pozdrav vsem. Čeravno živim le nekaj metrov proč od Čavna, sem šele letos uspela prilesti tudi na Kucelj. Navdušena nad razgledom, še bolj pa nad tem da po tem strmem pobočju rastejo tudi planike. Zmeraj sem bila prepričana, da te krasotice rasejo le na višjih planinah. Nastalo je nekaj krasnih slik, ki jih na žalost ne znam prilepiti. Zagotovo pa bom tja še šla. in seveda dobri planinski čevlji niso odveč! :D


Komentar (polona Besednjak, 17. 2. 2008)

Gospod Slavko Štefančič...pod vrhom Kuclja je na obrobju velika gmota kamenja..približno v sredini je na špici naravni portret Prešerna le dobro morate opazovati ;) Imam tudi sliko a je žal ne morem prilepit sem :)..mogoče boste prihodnjič bolj pozorni pa ga boste opazili..pa srečno

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.