Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kucelj na Čavnu

Kucelj na Čavnu

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Kucelj iz Vipavske doline

Vsi, ki ste se že vozili po Vipavski dolini, ste opazili strme stene severno od vas, ki ločujejo dolino od nekaj sto metrov višjega Trnovskega gozda, obsežne kraške planote s čudovitimi gozdovi. Celoten rob Trnovskega gozda zahodno od Predmeje (vasice nad Ajdovščino) se imenuje Čaven (enako ime pa nosi tudi eden od vrhov v tem grebenu), najbolj razgleden vrh Čavna pa je Kucelj, travnat vrh z zanimivim botaničnim bogastvom – pod vrhom Kuclja boste našli celo planike.

Do Kuclja se lahko povzpnemo iz Predmeje, lahko pa se z avtomobilom odpeljemo do Doma na Čavnu (koča A. Bavčerja), od koder je do Kuclja le še 40 minut prijetnega sprehoda. Precej daljši so vzponi iz doline – naravnost na Kucelj je speljana markirana pot iz Vrtovina, mimo Doma na Čavnu pa pot iz Lokavca.

Vzponi na Kucelj

Pot

Višinska razlika

Trajanje

Zahtevnost

Predmeja–Kucelj 570 m 4 ure Odlično označena, v začetku nekoliko bolj strma pot
Dom na Čavnu–Kucelj 200 m 2 uri Prijeten družinski izlet
Vzpon iz Vrtovina 1100 m 6 ur in pol Dolga, ponekod precej strma markirana pot.
Pot mimo Školja sv. Pavla 900 m 5 ur Občasno precej strma ter tu in tam pomanjkljivo markirana pot.

Komentarji

Komentar (irena breščak, 3. 8. 2009)

Pod školjem sv. Pavla nad Vrtovinom domačini gojijo marone (pravi kostanj). Nikar v jesenskem času kot popotniki pod njimi ne nabirajmo kostanja, saj so to njihova sadna drevesa, katerih plodove prodajajo. Toliko v vednost popotnikom iz notranjosti Slovenije, ki ste navajeni, da je nabiranje kostanja prosto, kot recimo, nabiranje borovnic. Podobno obnašanje naj velja tudi za Goriška Brda, kjer je pravi kostanj na travnikih gojeno sadno drevo.


Komentar (suzana gregorc, 25. 8. 2008)

Lep pozdrav vsem. Čeravno živim le nekaj metrov proč od Čavna, sem šele letos uspela prilesti tudi na Kucelj. Navdušena nad razgledom, še bolj pa nad tem da po tem strmem pobočju rastejo tudi planike. Zmeraj sem bila prepričana, da te krasotice rasejo le na višjih planinah. Nastalo je nekaj krasnih slik, ki jih na žalost ne znam prilepiti. Zagotovo pa bom tja še šla. in seveda dobri planinski čevlji niso odveč! :D


Komentar (polona Besednjak, 17. 2. 2008)

Gospod Slavko Štefančič...pod vrhom Kuclja je na obrobju velika gmota kamenja..približno v sredini je na špici naravni portret Prešerna le dobro morate opazovati ;) Imam tudi sliko a je žal ne morem prilepit sem :)..mogoče boste prihodnjič bolj pozorni pa ga boste opazili..pa srečno

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.