Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kucelj iz Predmeje

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Kucelj iz Vipavske doline

Vzpon na Kucelj iz Predmeje je prijeten, ne pretežak izlet, ki v začetku teče po senčnem bukovem gozdu, od Doma na Čavnu pa pretežno po cvetočih kraških travnikih. Izlet lahko še skrajšate če se z avtomobilom odpeljete do Doma na Čavnu (koča A. Bavčerja), od koder je do Kuclja le še 40 minut prijetnega sprehoda.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Odlično označena pot. Del od Predmeje do Doma na Čavnu je občasno precej strm, od Čavna do Kuclja vodi razgibana, a ne prestrma pot.

Dostop

Na Kucelj se bomo povzpeli iz Predmeje, vasice severozahodno od Ajdovščine.

Dolžina posameznih odsekov

Predmeja–Dom na Čavnu: 1 ura
Dom na Čavnu–Kucelj: 40 minut
Kucelj–Dom na Čavnu: 40 minut
Dom na Čavnu – Predmeja: 40 minut

Skupna dolžina

Predmeja–Dom na Čavnu–Predmeja: 2 uri
Predmeja–Kucelj–Predmeja: 3,5 - 4 ure
Dom na Čavnu–Kucelj–Dom na Čavnu: 1,5 ure

Višina

Dom na Čavnu: 1242 m
Kucelj: 1237 m

Višinska razlika

Predmeja–Dom na Čavnu: 370 m
Dom na Čavnu–Kucelj: 200 m (100 m spusta in vzpona v vsako smer)

Čas obiska

Na Kucelj se lahko povzpnete v vseh letnih časih, tudi sredi poletja, saj teče pot večinoma po senčnem gozdu, vsekakor pa se splača odpraviti na Kucelj spomladi ali poleti, ko cvetijo travniške rože. V lepem in jasnem vremenu boste imeli z vrha Kuclja odličen razgled.

Priporočam

Na pot se sicer lahko odpravite v športnih copatih (še posebej, če boste začeli pri Domu na Čavnu), dobra obutev in planinske palice pa vseeno ne bodo odveč.

Karta

Goriška, 1:50.000

Še en nasvet - če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v pop-up oknu.

Komentarji

Komentar (irena breščak, 3. 8. 2009)

Pod školjem sv. Pavla nad Vrtovinom domačini gojijo marone (pravi kostanj). Nikar v jesenskem času kot popotniki pod njimi ne nabirajmo kostanja, saj so to njihova sadna drevesa, katerih plodove prodajajo. Toliko v vednost popotnikom iz notranjosti Slovenije, ki ste navajeni, da je nabiranje kostanja prosto, kot recimo, nabiranje borovnic. Podobno obnašanje naj velja tudi za Goriška Brda, kjer je pravi kostanj na travnikih gojeno sadno drevo.


Komentar (suzana gregorc, 25. 8. 2008)

Lep pozdrav vsem. Čeravno živim le nekaj metrov proč od Čavna, sem šele letos uspela prilesti tudi na Kucelj. Navdušena nad razgledom, še bolj pa nad tem da po tem strmem pobočju rastejo tudi planike. Zmeraj sem bila prepričana, da te krasotice rasejo le na višjih planinah. Nastalo je nekaj krasnih slik, ki jih na žalost ne znam prilepiti. Zagotovo pa bom tja še šla. in seveda dobri planinski čevlji niso odveč! :D


Komentar (polona Besednjak, 17. 2. 2008)

Gospod Slavko Štefančič...pod vrhom Kuclja je na obrobju velika gmota kamenja..približno v sredini je na špici naravni portret Prešerna le dobro morate opazovati ;) Imam tudi sliko a je žal ne morem prilepit sem :)..mogoče boste prihodnjič bolj pozorni pa ga boste opazili..pa srečno

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.