Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Krvavica

Spust mimo Zabrložnika

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Precej lepša pot v dolino vodi od Zajčeve koče mimo Zabrložnika. Pod kočo se spustite po poti v desno ter nekaj časa hodite med gozdom na desni in travnikom na levi. S poti je lep pogled na Krvavico in Brložen. Čez 5 minut pridete na gozdno cesto. Desno pelje na Vrhe, vi pa se napotite levo navzdol. Tu stoji po vsem videzu zapuščena domačija (Miklavž pri Taboru 56). Vso pot boste videvali označene kolesarske poti. Prej kot v 5 minutah napravi cesta oster desni ovinek in tu jo zapustite po kolovozu naravnost (levo od ceste) v gozd. Kolovoz zavije desno h kmetiji, vi pa spet naravnost (levo od ceste) v gozd.

Kolovoz se zoži v stezo, ki teče nad omenjeno kmetijo (Zgornji Zabrložnik). Čez kakih 10 minut imate na voljo tri poti: desna vodi h kmetiji, leva pa se preveč zažene v breg, zato se odločite za srednjo navzdol in šele čez čas se bodo pojavile oznake. Steza je kar precej zaraščena. Čez 5 minut pridete še do ceste k Spodnjemu Zabrložniku; prečkate jo in se spustite po travniku, po katerem vas vodijo markacije na jablanah. Takoj ste spet v gozdu.


Pogled na Loke

Pot ni posebno strma, je pa precej skalnata in prst je rdeča (že ves čas spusta). Po 20 minutah pridete do zapuščene domačije Šekovar (Miklavž pri Taboru 62). »Krasi« jo kup kamenja s pločevinastim stolpom, ki naj bi najbrž spominjal na Aljaževega. Nadaljujete vzdolž hiše mimo klopce in trte, ki pleza po drevesu, na jablanah malo naprej pa so spet markacije. Takoj nato je nad koruzno njivo levo navzdol kažipot za Tabor in na koncu travnika pri velikem kostanju (tu jih je kar precej) spet zavijete desno v gozd.

Pot je ves čas dobro označena. Čez 5 minut boste zaslišali šum Konjščice in nedolgo zatem boste že v dolini med travniki, njivami in sadovnjaki. Desno stoji domačija, vi pa zavijete levo. Takoj pridete na gozdno cesto in kmalu prečkate Konjščico. Kažipot pravi, da je nazaj do Zajčeve koče poldrugo uro hoda, po asfaltni cesti pa 4,5 km vožnje. Zavijete levo na to cesto proti Lokam in po 10 minutah pridete pri kapelici in gostilni v vas. S te strani je lep pogled nanjo, posebno na slikovite Nograde s kužnim znamenjem nad njo. Če imate srečo, vas na začetku vasi pozdravijo še radovedne koze. Na križišču zavijete levo proti stari šoli, kjer vas čaka avto.

Komentarji

Komentar (Mojca Luštrek, 27. 9. 2009)

Na tole sem že malo pozabila. Naj dodam, da je Zajčeva koča pridobila čisto nov toplarček, v katerega zgornjem (zaprtem) delu je mogoče prespati (tega ne vem, a sodim po tistem, kar sem videla skozi lino).

Zdaj vem, da pot skozi Graben ni zahtevna (da je zahtevna, piše na strani občine Tabor), vsaj po planinskih merilih ne, je pa kar naporna, ker je zaraščena, razdrta in polna podrtih dreves. Kljub temu jo priporočam (http://pohribih.blogspot.com/search?q=vznemirljivo).


Ocena izleta: (Dušan Koruza, 22. 1. 2007)

Zelo zanimiv "hrib s karakterjem" in res lep izlet.
Ker smo si za povratek izbrali daljšo varianto preko Zabrložnika, ki je sicer lepa, smo nekaj težav imeli le z vrnitvijo do avta, ki smo ga pustili na začetku steze, v soteski nad Ojstrico.
Ker se nismo želeli vračati iz Lokev po asfaltu, smo pri zapuščeni kmetiji Šekovar (Miklavž) izbrali prečenje v levo, prišli prenizko v dolino in potem prečili mimo kmetij, preko travnikov in potokov nazaj v Ojstrico.
Škoda, manjka označena pot ta tako varianto.
Priporočam.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.