Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Krvavica

Tesen graben

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na previsne
vzhodne stene

Pot v Tesen graben se začne zahodno od koče (če stojite pred kočo in gledate v dolino, se odpravite po levem, bolj zapuščenem kolovozu), kjer vas stara obledela puščica (tu že lahko zaslutite, kako dobro vzdrževana je ta pot) pošlje na ozko stezo, ki se po z reso poraslem pobočju hitro spušča proti potoku, ki ga slišite globoko pod seboj. Pred kolovozom, ki ga prečkate, vas čaka celo stara lesena lestev, nekaj metrov v levo pa spet obledela puščica.

Naslednji spust po stezi vas pripelje do potoka, ki ga prečkate, kratek sprehod po položnem kolovozu pa se konča na gozdni cesti, kjer vas čakajo tudi čisto nove markacije. Navdušenje žal ni na mestu – na dveh razcepih vas markacije zanesljivo usmerjajo (nazadnje se znajdete na blatnem kolovozu), nato pa izginejo v neznano; ostanejo vam le še stari ostanki bele in rdeče barve in košček lesa, pribit na drevo (pazljivo oko lahko z njega razbere tudi odtise svinčnika, ki je nekoč nanj napisal Tabor), ki vas usmeri desno, na stezo, ki se po pobočju spusti proti potoku.

Med tem spustom se boste tisti bolj previdni začeli spraševati o smiselnosti svojega početja – steza postaja vse bolj zaraščena, čeznjo ležijo stara podrta drevesa, ko pride do skalne pregrade, skozi katero si je potok utrl pot, pa dokončno izgine. Brez panike, po pošteni dozi autana se po vlažnih kamnih spustite mimo skal in za pregrado boste opazili ostanke steze, ki pelje naprej ob potoku.

Naslednjič bo steza izginila v bližini previsnih balvanov. Z malce domišljije jo boste spet zagledali čez dobrih 30 metrov na levi strani potoka (vmes vas seveda čaka skakanje čez potok), od tam naprej pa ni več zapleteno – po melišču pod podorom so dobro vidne stopinje, pred vami pa se onkraj neprijetno zaraščenih močvirnih tal svetlika kolovoz. Ta vas pripelje do kmetije Hrastnik, od koder se lahko do izhodišča vrnete na dva načina:

  • Če še niste nabrali zadosti klopov, zavijte levo na kolovoz, ki se ob robu gozda spušča naravnost proti makadamu, na katerem ste parkirali.
  • Vsi drugi se po makadamu spustite do asfalta. Tam zavijete levo in se (z nekaj manj klopi) sprehodite do avta.

Komentarji

Komentar (Mojca Luštrek, 27. 9. 2009)

Na tole sem že malo pozabila. Naj dodam, da je Zajčeva koča pridobila čisto nov toplarček, v katerega zgornjem (zaprtem) delu je mogoče prespati (tega ne vem, a sodim po tistem, kar sem videla skozi lino).

Zdaj vem, da pot skozi Graben ni zahtevna (da je zahtevna, piše na strani občine Tabor), vsaj po planinskih merilih ne, je pa kar naporna, ker je zaraščena, razdrta in polna podrtih dreves. Kljub temu jo priporočam (http://pohribih.blogspot.com/search?q=vznemirljivo).


Komentar (Mojca Luštrek, 27. 9. 2009)

Obledelih puščic za nazaj nasproti lestve in pod Zajčevo kočo ni več; očitno sta popolnoma "zbledeli". To je škoda. Imam pa tudi dobro novico: 23. 9. ni bilo na spregled niti enega klopa.


Ocena izleta: (Dušan Koruza, 22. 1. 2007)

Zelo zanimiv "hrib s karakterjem" in res lep izlet.
Ker smo si za povratek izbrali daljšo varianto preko Zabrložnika, ki je sicer lepa, smo nekaj težav imeli le z vrnitvijo do avta, ki smo ga pustili na začetku steze, v soteski nad Ojstrico.
Ker se nismo želeli vračati iz Lokev po asfaltu, smo pri zapuščeni kmetiji Šekovar (Miklavž) izbrali prečenje v levo, prišli prenizko v dolino in potem prečili mimo kmetij, preko travnikov in potokov nazaj v Ojstrico.
Škoda, manjka označena pot ta tako varianto.
Priporočam.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.