Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Krvavica

S Krvavice do Zajčeve koče

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Po počitku na vrhu Krvavice se lahko vrnete v dolino po poti, po kateri ste se povzpeli, če si želite nekaj daljši izlet, pa se odpravite še do Zajčeve koče. Od tam lahko ljubitelji grap preizkusite spust skozi Tesen graben, drugi pa se spustite mimo Zabrložnika.

Če ste se odločili za krožno pot, se spustite po markirani poti, speljani po strmih travnikih na severni strani Krvavice. Minuto ali dve boste lahko še uživali v razgledih, ki jih kmalu skrije redek gozd. Pot se hitro spusti do gozdne ceste (veliko parkirišče in stenčas PD Tabor kažeta, da se nedeljski pohodniki do tam pripeljejo z avtom), kažipot proti Zajčevi koči pa vas usmeri levo, na rahlo spuščajoč se kolovoz.


Zajčeva koča

Po prvem spustu se markirana pot odcepi s kolovoza in vas v dobrih desetih minutah hoje po prijetni, zložno vzpenjajoči se stezici, speljani skozi smrekov gozd, pripelje do Zajčeve koče (odprta je le ob koncu tedna). Nekoč je bila to Zajčeva domačija, ki se je obdržala do leta 1960. Mladinski odsek PD Vransko-Tabor jo je leta 1974 kupil ter obnovil in uredil kot planinsko postojanko. Obnovo je dokončalo samostojno PD Tabor, ki je ohranilo značilno arhitekturo in ime domačije ter kočo odprlo 3. 8. 1980. Leta 1982 so napeljali elektriko. Koča stoji sredi gozda (ni razgleda) nad Tesen grabnom (slikovito hudourniško sotesko, po kateri vodi tudi zahtevna planinska pot; to je raj za vse, ki ljubijo mir in neokrnjeno naravo, menda eden najlepših kotičkov Spodnje Savinjske doline).

Komentarji

Komentar (EUGEN DEMETROVIĆ, 8. 3. 2010)

Pozdrav.
Zženo in psičko smo včeraj obiskali ta hrib, še kar nekaj snega vendar prijetno za hojo.
Rad se vračam na Krvavico,tako pozimi kot poleti z obeh strani.
Lep pozdrav in veliko užitkov in varno hojo v hribih.
EUGEN .


Komentar (Mojca Luštrek, 27. 9. 2009)

Na tole sem že malo pozabila. Naj dodam, da je Zajčeva koča pridobila čisto nov toplarček, v katerega zgornjem (zaprtem) delu je mogoče prespati (tega ne vem, a sodim po tistem, kar sem videla skozi lino).

Zdaj vem, da pot skozi Graben ni zahtevna (da je zahtevna, piše na strani občine Tabor), vsaj po planinskih merilih ne, je pa kar naporna, ker je zaraščena, razdrta in polna podrtih dreves. Kljub temu jo priporočam (http://pohribih.blogspot.com/search?q=vznemirljivo).


Ocena izleta: (Dušan Koruza, 22. 1. 2007)

Zelo zanimiv "hrib s karakterjem" in res lep izlet.
Ker smo si za povratek izbrali daljšo varianto preko Zabrložnika, ki je sicer lepa, smo nekaj težav imeli le z vrnitvijo do avta, ki smo ga pustili na začetku steze, v soteski nad Ojstrico.
Ker se nismo želeli vračati iz Lokev po asfaltu, smo pri zapuščeni kmetiji Šekovar (Miklavž) izbrali prečenje v levo, prišli prenizko v dolino in potem prečili mimo kmetij, preko travnikov in potokov nazaj v Ojstrico.
Škoda, manjka označena pot ta tako varianto.
Priporočam.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.