Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Krvavica

Vzpon iz Ojstrice

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Markirana pot na Krvavico se začne že v Taboru, vasi na južnem robu Celjske kotline, dosti bolje kot hoditi po asfaltu pa se je z avtomobilom pripeljati do Ojstrice, zaselka ob istoimenskem potoku.

Štajersko avtocesto zapustite na izvozu Vransko, na stari magistralni cesti zavijete proti Žalcu, čez nekaj kilometrov pa takoj za mostom čez Bolsko desno proti Taboru. V Ojstriški vasi sledite oznakam za Tabor, v Taboru pa tistim za Črni Vrh. Tako boste zanesljivo prišli do Lok, zadnje vasi na poti. Na razcepih v Lokah vztrajajte na desni asfaltni cesti, ki vas bo pripeljala do stare šole (na njej boste pod napisom Šola opazili obledel napis Volksschule – Lakdorf). Če se boste vračali mimo Zabrložnika, pustite avto pred šolo, drugače pa se odpeljite še slaba dva kilometra naprej do zaselka Ojstrica.

Asfaltna cesta vas za Lokami pelje mimo kapelice, nato pa na čudnem trikotnem krožišču zavijte na levi (makadamski) krak (smer Presedlje). Na začetku gozda so ob cesti tri manjša parkirišča; če se boste odpravili le na Krvavico, izberite zadnjega, če boste naredili krožno pot, pa se čimprej ustavite (da ob vrnitvi ne bo preveč nepotrebne hoje).


Naravno okno

Travniki pod vrhom

Makadamska cesta ob Suhem potoku vas pripelje do začetka steze na Krvavico, ki je lepo označena z rdečim kažipotom. V mokrem precej blatna in spolzka steza se v ključih hitro dviga po strmem pobočju in vas v dobrih dvajsetih minutah pripelje na greben. Temu sledite le dobrih sto metrov, nato pa steza spet zavije na desno pobočje in vas po krajšem strmem vzponu pripelje do razkošnih skalnatih travnikov, poraslih z redkimi drevesi.

Pozor: pod temi travniki so previsne skale na vzhodnem delu Krvavice. Zdrs nikakor ni priporočljiv.

Po krajšem strmem vzponu se znajdete pod previsnim skalnim skokom, markacije pa vas usmerijo skozi zanimivo naravno okno (zavarovano z jeklenico in klini). Nad oknom se steza hitro položi in vas v nekaj minutah pripelje na vrh, od koder se odpre čudovit pogled na Celjsko kotlino, Čemšeniško in Menino planino ter druge vrhove Posavskega hribovja, v ozadju pa boste v lepem vremenu opazili celo Kamniško-Savinjske Alpe.


Pogled proti severu, v ozadju Kamniško-Savinjske Alpe

Pogled na zahodni del Posavskega hribovja

Komentarji

Komentar (Mojca Luštrek, 27. 9. 2009)

Na tole sem že malo pozabila. Naj dodam, da je Zajčeva koča pridobila čisto nov toplarček, v katerega zgornjem (zaprtem) delu je mogoče prespati (tega ne vem, a sodim po tistem, kar sem videla skozi lino).

Zdaj vem, da pot skozi Graben ni zahtevna (da je zahtevna, piše na strani občine Tabor), vsaj po planinskih merilih ne, je pa kar naporna, ker je zaraščena, razdrta in polna podrtih dreves. Kljub temu jo priporočam (http://pohribih.blogspot.com/search?q=vznemirljivo).


Ocena izleta: (Dušan Koruza, 22. 1. 2007)

Zelo zanimiv "hrib s karakterjem" in res lep izlet.
Ker smo si za povratek izbrali daljšo varianto preko Zabrložnika, ki je sicer lepa, smo nekaj težav imeli le z vrnitvijo do avta, ki smo ga pustili na začetku steze, v soteski nad Ojstrico.
Ker se nismo želeli vračati iz Lokev po asfaltu, smo pri zapuščeni kmetiji Šekovar (Miklavž) izbrali prečenje v levo, prišli prenizko v dolino in potem prečili mimo kmetij, preko travnikov in potokov nazaj v Ojstrico.
Škoda, manjka označena pot ta tako varianto.
Priporočam.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.