Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Iz Vrzdenca na Samotorico in Kožljek

Samotorica

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Kolovoz postaja z vzpenjanjem vedno ožji, tudi gozd se polagoma redči, dokler se dobrih 500 metrov pred Samotorico ne znajdemo na travnikih. Z vzpenjanjem proti Samotorici postajajo travniki vse bolj razgledni, še boljši razgled pa boste imeli, če se boste (seveda na lastno odgovornost) povzpeli na lovsko prežo sredi travnikov. Na začetku travnikov markacije izginejo, vendar je več kot očitno, kje vodi pot proti cerkvici, ki jo že vidite pred vami.


Pogled na Smrečje in Vrh svetih treh kraljev

Krajši vzpon preko travnikov vas bo pripeljal do asfaltne ceste pred lepo obnovljeno cerkvijo sv. Mihaela sredi Samotorice. Po krajšem počitku se boste verjetno odločili za zadnji del izleta – krajši vzpon na Kožljek.

Tisti, ki si želite samo lepih razgledov brez pretiranih naporov, se lahko do Samotorice pripeljete po asfaltni cesti iz Horjula, pustite avto pred cerkvijo ter se peš odpravite do Kožljeka.


Najbolj trmasti žafrani

Markacije nas od cerkve usmerjajo nazvdol po asfaltni cesti proti Horjulu. Ne sledite jim – na prvem križišču vas bodo poslale na makadam, ki vas bo pripeljal skoraj natančno nad cerkev. Odpravite se raje po kolovozu, ki vodi nad cesto levo v hrib – po nekaj metrih vzpona vas bo pripeljal do istega makadama. Na makadamu zavijete levo ter med razglednimi travniki sledite redkim markacijam proti Kožljeku. Na travnikih okoli vas cveti konec marca toliko žafranov, da so travniki dobesedno vijoličasti, najbolj vztrajni žafrani zrastejo celo sredi ceste.


Prvi pogledi na Polhograjsko hribovje

Makadamska cesta pripelje do kapelice, pred katero naj bi zavili levo v hrib. Ne iščite poti skozi leskovje, tam je ni. Slabo vidna pot preko travnika se začne za kapelico in vodi naravnost po travniku navzgor. Pod robom gozda vas čaka naslednja markacija (če imate dobre oči, jo boste morda opazili že pri kapelici), na robu gozda pa vas kažipot usmeri po ozki, precej strmi potki med smrekami proti vrhu Kožljeka. Pred vzponom se vsekakor splača nameniti nekaj trenutkov pogledu proti severo-vzhodu – tam se že odpira razgled na Polhograjsko goro in Tošč.

Komentarji

Ocena izleta: (Leopold Scheicher, 7. 3. 2005)

Kožljek pa nič ne zaostaja za Korenom. Je pač samoten vrh in kot tak v p. p. Blagajani ni osamljen. Glede lahkega dostopa in nenaporne ture je idealen za spomladanski začetek nabiranje kondicije.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.