Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Iz Vrzdenca na Samotorico in Kožljek

Vzpon iz Vrzdenca

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Cerkev sv. Kanciana v Vrzdencu

Vzpon na Samotorico začnemo v Vrzdencu, manjšem kraju na poti med Horjulom in Šentjoštom. Tako kot v Horjul lahko tudi do Vrzdenca pridemo vsaj po treh poteh:

  • Iz Ljubljane skozi Vrhovce do Dobrove, na Dobrovi zavijete na krožišču levo proti Horjulu.
  • Na avtocesti Ljubljana – Postojna izberete izvoz Brezovica, na prvem semaforju izberete smer Dobrova (naravnost). Cesta vas vodi skozi Podsmreko, cesti Ljubljana – Dobrova se priključite tik pred Dobrovo, nato nadaljujete kot zgoraj.
  • Avtocesto Ljubljana – Postojna zapustite na Vrhniki, sledite smeri Horjul skozi Vrhniko in Malo Ligojno.

V križišču sredi Horjula zavijete v smer Šentjošta ter se po nekaj kilometrih skozi Ljubgojno pripeljete v Vrzdenec. Najbolje bo, da avto pustite pri zadnji kapelici v vasi, le nekaj metrov pred razcepom asfaltnih cest (na križišču, kjer se z glavne ceste desno odcepi makadamska cesta). Peš se odpravite naprej po glavni cesti proti Šentjoštu, le dobrih 100 metrov kasneje pa glavno cesto zapustite ter se po ozki asfaltni cesti povzpnete do cerkvice sv. Kanciana. Ob cerkvi je asfalta seveda konec, makadamska cesta pa vas že čez nekaj metrov pripelje do razcepa, kjer lahko izberete ali se boste povzpeli na Samotorico (levo) ali Koreno (desno). Izberete levi kolovoz ter se ob potoku začnete vzpenjati v hrib.

Lepo zmarkiran kolovoz se počasi vzpenja skozi mešan gozd in po krajšem vzponu se bomo znašli pred naslednjim razcepom – leva pot vodi »k Hlipč«, desna (to izberemo) pa na Samotorico.

Če si želite vzpon nekoliko podaljšati, se odpravite po levi poti, ki se bo pridružila planinski poti iz Šentjošta preko Kožljeka v Samotorico.

Komentarji

Ocena izleta: (Leopold Scheicher, 7. 3. 2005)

Kožljek pa nič ne zaostaja za Korenom. Je pač samoten vrh in kot tak v p. p. Blagajani ni osamljen. Glede lahkega dostopa in nenaporne ture je idealen za spomladanski začetek nabiranje kondicije.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.