Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Košutica

Vzpon s planine Korošica

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Na Košutico vodita s planine Korošica dve poti: čez Hajnževo sedlo je speljana precej zahtevna plezalna pot, po zahodnem grebenu pa vas pripelje na vrh udobna markirana steza. Če se boste odločili za krožno pot, se povzpnite čez Hajnževo sedlo; spust po plezalni poti neizkušenim planincem odsvetujem.

Vzpon čez Hajnževo sedlo


Greben Košutice

Hajnževo sedlo

S planine Korošica sledite kažipotom proti Hajnževemu sedlu čez travnik do ozke stezice, ki se začne zložno vzpenjati med smrekami – najprej nad travniki, nato med nekoliko bolj zaraščenimi borovci in ruševjem. Vzpon postaja vedno bolj strm in v dobre pol ure vas pot brez večjih zapletov pripelje na Hajnževo sedlo, od koder se odpre lep razgled na koroško stran Karavank. S sedla jo uberete levo, po dobro vidni nemarkirani stezici, ki se vzpenja naravnost po grebenu do očitnega žleba, po katerem se povzpnete do nekaj metrov dolgega zelo zračnega krušljivega grebena (najtežjega dela poti). Na drugi strani grebena vas že čaka jeklenica, ki vas varno popelje čez nekoliko zahtevnejša mesta, ki pa še vedno ne zahtevajo plezanja. Greben se kmalu razširi in udobna steza vas hitro popelje do z možicem označenega vrha.


Pogled na Korošico

Razgled z vrha

Ko boste pomislili, da je težav konec, vas čaka še zadnja zoprna škrbina (spust vanjo zahteva malce spretnosti), po vzponu iz nje pa se znajdete pred vpisno knjigo na »uradnem« vrhu Košutice. Če se vam bo morda zazdelo, da je bil prejšnji vrh višji, se niste zmotili; od vrha z vpisno knjigo je višji dober meter in pol (z možicem vred pa še malce več). Po krajšem počitku, med katerim lahko v lepem vremenu uživate v razgledih na greben Košute, Vrtačo, Stol in Begunjščico, se spustite po zahodnem grebenu do prvega sedla, kjer se v levo (nekaj metrov pred tablo z oznakami) odcepi dobro vidna nemarkirana pot, ki vas bo v slabe pol ure pripeljala nazaj na Korošico.

Vzpon po zahodnem grebenu


Po lahki poti na Košutico

Lahka planinska pot na Košutico se začne na travnatem pobočju nad vrtačo na planini Korošica. Če boste s klopi pred planšarijo pogledali proti vrhu Košutice, boste hitro opazili gruščnat odlom nad travniki, pod katerim teče v levo ozka dobro uhojena steza. Do nje se odpravite kar naravnost čez travnike, nato pa ji sledite levo v gozd (ta del poti ni markiran). Precej zložen vzpon vas bo popeljal do grebena (in državne meje), kjer se z leve priključi markirana pot z Ljubelja, vi pa zavijete desno proti vrhu, ki ga dosežete v slabi uri precej strmega vzpona nad razglednimi travniki.

Komentarji

Komentar (Ferdo Lah, 31. 10. 2005)

:wink:
Živjo;
zanimivo, večkrat se naš nedeljski izlet kmalu najde na Vaših straneh.

Najprej: iskrene čestitke za dobro in vedno zanimivo branje in gledanje.

Kar pa se Košutice tiče: zelo lepa pot nanjo vodi tudi od mejnega prehoda Ljubelj, preko starega mejnega prehoda do prve serpentine, potem desno in nekaj časa po gozdu po severni strani, nato pa po grebenu s 114-timi stopnicami in lestvijo na koncu na gornji - mejni del planine Korošica.

Tam pa se poti združita.

Sicer pa pot sigurno že poznate, mar ne?

Lep pozdrav;
Ferdo Lah


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.