Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

S Samotorice do Korene

Pot do Korene

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Do Korene ni več daleč

V zadnjem delu poti teče kolovoz nad dolino, na dnu katere lahko že vidite asfaltno cesto iz Horjula na Koreno. Cesta se vam vse bolj približuje, dokler ni nekaj metrov pred prvimi hišami na Koreni kolovoza konec – čaka vas krajši sprehod po asfaltu do kmečkega turizma Pr Janš (odprti so vsak dan razen ponedeljka in torka od desetih dalje). Tukaj se lahko ustavite in se odžejate (če boste lačni, boste brez predhodnega naročila razočarani, več posluha za vas pa bodo verjetno imeli Pr Lenart) pred nadaljevanjem vzpona proti vrhu Korene, od katerega vas loči še skoraj 80 metrov višinske razlike.


Cerkev sv. Mohorja in Fortunata na Koreni

Pot proti vrhu lahko nadaljujete po asfaltu (kot kažejo markacije), lahko pa se odločite za veliko bolj prijetno pot po makadamski cesti, ki se Pr Janš odcepi levo v hrib. Pot se vzpenja med hišami nad cesto, se združi s širšo makadamsko cesto, ki se priključi z desne ter povzpne vse do kmetije na grebenu, kjer se počasi prevesi proti severnim pobočjem. Na tem mestu se od poti odcepi kolovoz, ki vas bo pripeljal vse do razglednega travnika na vrhu Korene in cerkve sv. Mohorja in Fortunata (več o razgledu s Korene). Le nekaj metrov pod cerkvijo vas čaka naslednji kmečki turizem – Pr Lenart – kjer so se kljub temu, da smo "padli z neba", izjemno potrudili, da od njih nismo odšli lačni ... da bi le bilo več takšnih domačij.

Moram priznati, da ne razumem, zakaj je markirana pot speljana po asfaltu, če obstaja do vrha alternativna pot, ki se asfaltu v celoti izogne – še več, celo na zemljevidu je markirana pot zarisana po makadamski cesti. Morda so spet v igri kakšne lokalne zamere – kakorkoli že, med hojo po makadamu in kasneje kolovozu proti vrhu nas ni nihče grdo pogledal. Alternativni poti pa se vsekakor izogibajte pred in med košnjo, saj na vrhu pelje preko travnikov.


Polhograjsko hribovje z vrha Korene


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.