Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Korena nad Horjulom

Vzpon po grebenu

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Planinska pot prečka asfaltirano cesto Zaklanec – Dvor pri Polhovem Gradcu (tudi v tej točki je planinska karta zastarela, saj trdi, da je cesta makadamska) prav na prevalu iz doline Horjulščice v dolino Gradaščice. Na tem mestu je tudi manjše parkirišče, na katerem lahko brez skrbi pustite avto, če se boste odločili za nekoliko krajšo varianto vzpona na Koreno.

S tega mesta se lahko na Koreno povzpnete po dveh poteh:

  • Strma pot po grebenu – ta je opisana v nadaljevanju.
  • Nekoliko bolj položna pot mimo kmečkega turizma, ki pa je v celoti asfaltirana (še ena napaka na karti) in tako primerna le za lenobne nedeljske izlete – pa še v tem primeru bi jo odsvetoval, saj je zaradi dveh kmetij odprtih vrat na Koreni ta cesta čez vikende precej prometna.

Že takoj na začetku strme poti vas pričaka manjša tabla, ki vas opozarja na nevarnosti, ki vas čakajo ob poti. Ker se v zadnjem času širijo govorice o prisotnosti medvedov v teh hribih, sem tablo v začetku jemal precej resno, dokler se ji nisem približal in ob omembi medvedov in hribovcev v istem stavku dojel njenega pravega namena .

Pot se začenja zložno vzpenjati in zavija v levo mimo travnikov in njiv, ko pa doseže greben, se začne pravi vzpon, precej bolj strm kot je tisti na sosednjo Polhograjsko goro.

Pot poteka neposredno navzgor po skalnatem grebenu, brez ključev, stopnic ali podobnih »pripomočkov za mehkužneže« - odlično za pridobivanje kondicije, tetive v gležnjih pa seveda trpijo. V vlažnem vremenu bodite še posebej previdni, zdrs ali padec bi bila hudo neprijetna.

V dvajsetih minutah se po grebenu dvignete za dobrih dvesto metrov in pridete na prve travnike, od koder se odpre pogled proti Horjulu, Ljubljanski kotlini in bližnjemu Zaklancu in cerkvici sv. Urha, okoli katere pozorno oko še opazi taborsko obzidje. Pot postane nekoliko bolj položna in se preko travnikov vzpenja do prve gruče hiš na poti (Slevica), tik pred katero se združi s potjo, ki na Koreno vodi iz Zaklanca.


Prvi razgledi

Pogled na sv. Urh

Po travnikih proti vrhu

Križišče poti


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.