Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kokoš nad Lokvijo

Vzpon mimo Obrovnika

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pot proti izviru Vroče

Jezerce ob poti

Izvir Vroče

Pot proti izviru Vroče (ki leži pod vrhom Obrovnika) se najprej vzpenja skozi Prelože (ob cesti si mimogrede oglejte rastišče hermelike), nato pa skozi vedno bolj gost gozd. Ob poti boste kmalu zagledali manjše jezerce, ki je v poletni vročini verjetno precej mikavno. Občasno nekoliko bolj strma pot se nadaljuje skozi mešani gozd in vas v dobrih 30 minutah pripelje do izvira Vroče, približno na sedlu med Obrovnikom in Gradiščem.

Očitno je tudi ta izvir priljubljen poletni cilj, na kar kažejo mize in klopi okoli njega pa tudi hišica, v kateri boste v poletnih mesecih verjetno dobili hrano in pijačo.


Kraški travniki v jeseni

Ko po krajšem počitku nadaljujete pot proti Kokoši, boste malce presenečeni, ker se pot začne spuščati – nič hudega, vodi vas na sedlo med Obrovnikom in Kokošjo. Nekaj časa boste še hodili po gozdu, nato pa se ta začne redčiti in pot vas pripelje na prve kraške travnike, ki vas bodo v jeseni razveseljevali z bogastvom jesenskih barv – od rumene prek oranžne do temno rdeče. Na travnikih boste opazili tudi zadnje rože – skalni glavinec, jesensko obarvani gladki mleček in zadnje ametistaste možine.


Pogled na Tržaški zaliv

Od tu se odpre tudi pogled na morje in Tržaški zaliv – dobro si ga oglejte, izpred planinske koče na Kokoši morja ne boste videli, nato pa nadaljujte po poti navzdol proti križišču s kolesarsko stezo, ki vodi od Kokoši proti Gradišču.

 

Komentarji

Komentar (branka mesar, 8. 3. 2009)

Lep nedeljski izlet. Izhod pri pokopališču v Lokvi, pohvalno veliko klopic in mizic ob poti. Pot je lepo markirana in se ravno prav vzpenja. V slabi uri smo bili na vrhu. Veliko obiskovalcev-pretežno Italijani in družine z majhnimi otroki. Ponovimo v poletni vročini, katero bo hladil gozd, po katerem se ves čas vzpenjamo :D
Bolj ljubko mi je poimenovanje Kokoška, saj je res majhna planotica-kot ena kokoška :wink:


Komentar (Tatjana Delic, 27. 4. 2008)

:D Lepo opisana in poslikana pot na Kokoško. Šla prvič in jo brez težav prehodila z obeh strani, iz Prelož in iz Lipice. Čestitke markcistom pa tudi spletnim ustvarjalcem. Lepo narejeno.
Tatjana Delic, Ljubljana


Komentar (Bojan Mesec, 9. 4. 2007)

Pot iz Lokve od pokopališča je res lepo urejena in označena. S "družinskim" tempom smo prišli z lahkoto v 1h.
Restavracija na vrhu ni nič posebnega. Mogoče posebnost v slabi in dragi ponudbi pijač.

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.