Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Kojnik iz Podgorja

Vrh Kojnika

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Slavnik pokrit z oblačno "kapo"

Vrh Kojnika
 Vrh Kojnika je bil včasih precej zaraščen (še danes ostanki dreves spominjajo na to), požar pred nekaj leti pa ga je precej »očistil«, tako da lahko tudi s samega vrha opazujete razgled na Slavnik (med mojim izletom sem ga ujel s kapo okoli vrha), Kraški rob in slovensko primorje, le nekaj metrov proti jugu (smer Rižana) pa se odpre pogled na hribe okoli Bržanije (Gladež, Kuk, Lačna, Kubed).

Svoj izlet na Kojnik lahko zaključite s povratkom v Podgorje po isti poti, po kateri ste se vzpeli, lahko pa se odločite za nadaljevanje poti:

  • Odpravite se lahko do Goliča (naslednji vrh v istem grebenu) – smer Žbevnica.
  • Če imate le malce smisla za orientacijo in iskanje markacij, si lahko povratek v Podgorje popestrite s krožno potjo ob Kraškem robu – smer Rižana.

Pogled na Podgorski kras in Bržanijo

Pogled proti jugu, v ospredju ostanki požara
 

Komentarji

Komentar (Matevž Zgaga, 24. 10. 2008)

Na Kojnik se da tudi iz Zazida, kar se lahko skupaj z Goličem in Lipnikom sestavi v zelo lepo krožno turico. Ker so od kraškega roba naprej markacije delno izbrisane, nekaj nasvetov: ko dosežeš kraški rob, se takoj odpravi v desno (obstaja tudi močno zbledela tabla) po lahko sledljivi poti, ki te kmalu pripelje na gozdni makadam, na katerem moraš na desno. Že po nekaj metrih se levo v gozd odcepi stara, ne preveč opazna pot med drevjem, svoj čas markirana, a so danes markacije kdo ve zakaj izbrisane. Namesto da ji slediš, lahko nadaljuješ nekaj minut po omenjenem makadamu in na prvem "makadamskem" križišču zaviješ levo, rahlo vkreber. Kmalu bo na levi kontejner, ki je lovsko zavetišče. Nadaljuješ še par minut in ko makadam precej očitno zavije v desno, ga zapustiš tako, da nadaljuješ nekako naravnost, torej v isti smeri, kot si prišel, čez travnik. Do vrha potem ni več daleč, med travo se ponovno pojavijo tudi markacije.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.