Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kofce od Matizovca

... na planino pa po dveh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Začetek poti

Napotimo se po makadamski cesti desno nad Matizovcem. Knafelčeve markacije (prva na skali poleg hiše) so zeleno obrobljene. Nad hišo je cestna zapornica z znakom, ki prepoveduje ves promet, več napisov pa prepoveduje hojo po travi. Pot nam prekriža studenček in makadam se nadaljuje v skalnat kolovoz, rdeč od ilovnate prsti. Čez 3 minute zavijemo levo na ožji kolovoz, ki ga je hitro konec; ko se približamo suhi strugi na levi, stopimo na gozdno stezo. Nad tem mestom pa po strugi (zdaj na desni strani poti) teče potoček (vodnatost se z letnimi časi gotovo spreminja) in tu se povzpnemo levo po pretežno listnatem gozdu. Poslej pot ni več ne rdeča ne blatna, ampak je skalnata in prepredena s koreninami. Globoko pod njo se sliši Gebnov potok. Nekaj časa je zelo široka, najbrž zaradi plazênja tal; nekdo je poskrbel za naše udobje in varnost, tako da je to »nastajanje« poti »zajezil« s povprek položenimi debli, podprtimi s količki.


Francijev štor


Kofce

Po 20 minutah se priključimo širšemu skalnatemu »kolovozu«, ki se dviga z desne proti levi, in se vzpnemo po njem. Brž zatem še enkrat tako. Čez dobrih 5 minut se svet odpre pri vegasti lesi na začetku manjše planine, a ne "vstopimo", ampak že pred planino zavijemo desno v gozd in jo obhodimo po desnem robu. Onkraj planine vidimo Veliki vrh. V dobrih 5 minutah se nam z leve priključi ožji kolovoz. Tu se oddaljimo od planine in pot se nekoliko zravna, ob njej pa teče ograja. Kmalu priteče po desnem bregu navzgor še en kolovoz in tu je v ograji lesa. Čez kakih 10 minut stopimo iz gozda na poseko. Ta je polna štorov; najimenitnejši je Francijev štor (poleg imena piše 19. 1. 2003 ZZZ; če razvozlate, kaj to pomeni, se pa oglasite). Z desne priteče pot iz Doline. V 5 minutah smo na planini Kofce. Nad njo se dviga Kofce gora, lep pa je tudi pogled na Kriško planino s Tolstim vrhom, Storžič, Begunjščico, Preval in Dobrčo.

Če bo še prezgodaj za odlične sirove štruklje v Domu na Kofcah (kakšni so čokoladni, še nisem preverila), se odpravite na katerega bližnjih vrhov in ko si boste štruklje pošteno zaslužili, vam bodo še bolj teknili.

Vrnemo se lahko po isti poti, po kateri izmed drugih opisanih, če si seveda priskrbimo prevoz, ali pa se odpravimo na "turnejo" po okoliških vrhovih in planinah, kakor je opisano pri vzponu na Kladivo.

Komentarji

Komentar (Damir Arh, 7. 8. 2010)

Konec julija smo se na Kofce odpravili po tej poti in z izletom smo bili zelo zadovoljni. Priporočamo! Več o naših vtisih pa na naslovu: http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/08/kofce.html.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.