Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kofce iz Doline

Na planino Kofce

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Pot nadaljujemo po položnem kolovozu nad zavetiščem. Čez minutko ali dve zavijemo levo v breg (kažipot Dom na Kofcah 1 h). Če bi šli naravnost naprej, bi prišli na isti cilj mimo kapelice (tudi v eni uri). Po prvem vzponu se pot zravna, pod slikovitimi skalami Bele peči pa se spet nekoliko vzpne. Nad Kalom so markacije novejše. Po 10 minutah zazija v steni pred nami precejšnja jama; pozimi jo krasijo slikoviti ledeni stalagmiti. Tudi poslej pot ni posebno strma, ker teče ob (še vedno skalnatem) pobočju. Po dobrih 5 minutah pa se spet začne vzpon, ki se konča na Ravnah.


Ravne

Na obsežnem res ravnem območju je prelep smrekov gozd; drevesa so zelo visoka in ravna kot sveče. Čez 10 minut prečkamo cesto in čez 5 minut še enkrat. Šele tu je konec ravnine. Na križiščih so povsod table. Če imamo srečo, nas pozimi, ko ni videti poti, od tu vodi sled motornih sani. Zmerno se vzpenjamo, čez čas pa se svet zravna. Markacije se zredčijo (ali pa jih pokriva sneg) in spet so zelo stare, komaj vidne. Čez 20 minut se znajdemo pri vhodu na planino Kofce. Onkraj njega nas čaka še en vzpon, pod njim pa v desno kaže še komaj čitljiv kažipot proti Šiji. Po dobrih 5 minutah smo pri domu. Kuhar Peter pripravi odlično joto in sijajne štruklje. Planšarija Kofce poleg je tudi odprta (vsaj na našo soboto je bila).

V Dolino se lahko seveda vrnemo po isti poti, mi pa smo se odločili za nekaj popestritev in to različico vam predstavljamo. V četrt ure smo spet pri gozdni cesti in zavijemo levo nanjo (ne nadaljujemo čez Ravne). Takoj pridemo pravokotno na drugo cesto in spet zavijemo levo nanjo. Tu ni markacij. Po dobrih 10 minutah se z leve priključi pot s Kofc mimo kapelice (pri domu je zaradi snega nismo našli). Tam zavijemo desno (na drevesu je bolj slab napis Kal). To je ozka bližnjica, označena le na začetku in na koncu. Ko se izteče, se je treba spustiti na cesto precej na hitro in strmo. Lahko pa bi šli seveda ves čas kar po cesti. V četrt ure smo spet na Kalu. Po 10 minutah zavijemo na neoznačeno bližnjico, ki je gor grede (pri debeli smreki) nismo izbrali. V 10 minutah prečkamo Kališnik in še čez 10 minut smo spet pri avtu.

 

Komentarji

Komentar (Damir Arh, 7. 8. 2010)

Konec julija smo se na Kofce odpravili po tej poti in z izletom smo bili zelo zadovoljni. Priporočamo! Več o naših vtisih pa na naslovu: http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/08/kofce.html.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.