Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kofce s planine Dolžanka

Mimo Jelendola in Dolžanke

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Vzpon na Kofce bomo začeli nad Jelendolom, zadnjim večjim zaselkom v dolini Tržiške Bistrice. Do Jelendola vodi asfaltna cesta skozi Tržič:

  • Hitro cesto proti Ljubelju zapustite na odcepu Tržič, na naslednjih križiščih pa vozite naravnost po glavni cesti, ki se spušča v dolino Tržiške Bistrice.
  • Glavne ceste se držite do križišča v centru Tržiča, kjer vas kažipot proti Jelendolu usmeri desno, na ožjo cesto mimo cerkve in gostilne Krvin.
  • Na naslednjem večjem križišču zavijete levo proti Jelendolu (desno vodi cesta do Loma pod Storžičem) skozi Čadovje pri Tržiču.
  • Za Čadovjem se začne čudovita Dolžanova soteska. Predlagam vam, da si (predvsem v dneh z obilico vode) vzamete nekaj minut časa in se sprehodite po njej.
  • Na koncu Dolžanove soteske se začne vasica Dolina, slab kilometer za njo pa boste pred sabo ugledali graščino (Putrhof) v Jelendolu.

Zanimivo razlago imena Putrhof si oglejte v Klinarjevem planinskem vodniku po Karavankah.

V Jelendolu vas čaka naslednje križišče, kjer zavijete levo proti Putrhofu nad seboj. Ker je ob Putrhofu skorajda nemogoče parkirati, smo skoraj prisiljeni nadaljevati vožnjo po razdrapani gozdni cesti (ta cesta si res zasluži znak, na katerem piše »vožnja na lastno odgovornost«). Gozdna cesta se vije po ozki soteski Dolžanke; prvo majhno parkirišče ob cesti se pojavi šele po približno dveh kilometrih vožnje. Malo za njim boste takoj za betonskim mostom na desni našli večje parkirišče, levo za mostom pa se ob potoku po gozdnatem pobočju vzpenja precej širok kolovoz – prišli ste na začetek naše poti.

V začetku boste zaman iskali markacije, le vaš občutek (in pogled na karto) vas bo prepričal, da bi se bilo pametno povzpeti levo po kolovozu. Po krajšem zmernem vzponu se kolovoz položi in nas pripelje do potoka, ki ga prečkamo (v bolj vodnatem letnem času so priporočljivi vodoodporni čevlji), in po nekaj metrih dospemo na začetek planine Dolžanka, kjer zagledamo star, utrujen kažipot. Ta nas mimo planine usmerja na ožji, nekoliko manj vzdrževan kolovoz, ki se ob potoku vzpenja v gozd.

Komentarji

Komentar (Damir Arh, 7. 8. 2010)

Konec julija smo se na Kofce odpravili po tej poti in z izletom smo bili zelo zadovoljni. Priporočamo! Več o naših vtisih pa na naslovu: http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/08/kofce.html.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.