Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kofce iz Doline

Iz Doline na preval Kal

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Lukec

V Tržiču sledimo kažipotom za Jelendol in se peljemo skozi Dovžanovo sotesko v Dolino do kmetije Lukec (Dolina 15). Parkiramo na malem parkirišču nasproti nje (prostora je za 2 ali 3 avtomobile, če lepo parkirajo) ali ob cesti pri mostu čez potok Kališnik (nasproti začetka naše poti). Pri kapelici so smerne table: levo za planino Kal (1112 m, 1 h), Planinski dom na Kofcah (1488 m, 2 h) in Slovensko geološko pot; desno oziroma naravnost naprej po cesti pa za Jelendol (1 km), Medvodje, Dolžanko in planino Pod Košuto. Nekoliko nad Lukcem je ob Kališniku še eno parkirišče za kakih 6 vozil in na koncu kozolcev še za dve.

Pri kapelici nasproti Lukca zapustimo asfaltno cesto in se napotimo po markirani gozdni cesti (spodnji del je pozimi nevarno leden). Ob cesti so tablice Slovenske geološke poti. Mimo lesene lopice in preže v bregu pridemo do majhnega hleva in kozolcev. Markacije so precej stare. Po 10 minutah smo pri vodnem zajetju. Nad njim se pot bolj strmo vzpne. Slišimo šum Kališnika; prečkamo ga po mostu v desno in ga pustimo na levi. Za ovinkom nas presenetita markaciji v desno in v levo (markacija in puščica kažeta v breg na bližnjico nad našo gozdno cesto). Ostanemo na gozdni cesti.

Na desni se pojavi nov potok. Takoj nato tudi mi zapustimo gozdno cesto po kar široki poti levo v breg. Po dobrih 10 minutah se nam z leve pridruži strma bližnjica. Brž zatem se v desno vzpnejo lesene »stopnice« na neoznačeno pot. Bližnjic pozimi nismo preverjali. Po dobrih 5 minutah zagledamo hiško na začetku manjše planine. Strmina se konča in kolovoz teče dalje precej po ravnem v levo, mi pa se lahno vzpnemo v desno na travnik. Napotimo se proti najdebelejši smreki onkraj njega in ko se ji približamo, zagledamo pod njenimi vejami markacijo. Desno od smreke je markirana pot, levo pa nemarkirana.


Zavetišče na Kalu

Po markirani pridemo v četrt ure do preže, od katere se že vidi zavetišče desno zgoraj v bregu. Po petminutnem vzponu stojimo pred skupino dreves, ki obkrožajo prežo. To je preval Kal, ki povezuje Šentansko dolino in dolino Tržiške Bistrice. Zavetišče na Kalu stoji na razglednem sedlu med golim Koblom na jugu (1203 m) in poraslo Belo pečjo na severu (1342 m). Odprto je ob sobotah, nedeljah in praznikih vse leto. Na planini zaradi vodnega zajetja ne pasejo, ampak le kosijo; v številnih lesenih hiškah, ki jih videvamo ob poti, baje spravljajo seno.

Komentarji

Komentar (Damir Arh, 7. 8. 2010)

Konec julija smo se na Kofce odpravili po tej poti in z izletom smo bili zelo zadovoljni. Priporočamo! Več o naših vtisih pa na naslovu: http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/08/kofce.html.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.