Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kofce

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Kofce s Križa

Vzhodno od Ljubelja se točno na slovensko-avstrijski meji dviguje dolg greben Košute, gorovja, ki vabi izletnike s svojimi sončnimi južnimi travniki in bolj zahtevne planince s svojimi prepadnimi senčnimi severnimi stenami. Na položnih pobočjih pod Košuto je nanizana prava ogrlica planin – od Dolge njive na vzhodu do Kofc na zahodu. Od vseh je zagotovo najbolj obiskana planina Kofce (1488 m), kjer nas vse leto v lepem vremenu čakata čudovit razgled in topel sončni pozdrav, poleti pa se lahko okrepčamo v Domu na Kofcah in uživamo v pravem planinskem razpoloženju – na Kofcah in okoliških planinah namreč še pasejo.

Na Kofce se lahko povzpnemo po markiranih poteh iz Podljubelja (avto navadno pustimo pri kmetu Matizovcu), iz Doline čez preval Kal, iz Jelendola čez planino Dolžanka, najbolj leni se bodo z avtomobilom pripeljali vse do planine Šija, od koder je do Kofc le slabih 30 minut položne hoje, najbolj zahtevni pa bodo začeli kar v Tržiču ter v dobrih treh urah in po 950 metrih višinske razlike prisopihali do cilja.

Osnovni podatki

Pot Višinska razlika Trajanje vzpona Skupna dolžina poti
Planina Dolžanka–Kofce 450 m 1 ura 30 minut 3 uri
Kofce iz Doline 886 m 2 uri 4 ure
Vzpon od Matizovca 416 m 1 ura 2 uri

Izpred Doma na Kofcah se odprejo čudoviti razgledi – na skrajni desni silijo kvišku Grintovci in Kočna, pred nami pa so strma pobočja Storžiča, gozdovi Kriške gore in (pozimi pogosto meglena) Ljubljanska kotlina.


Pogled proti vzhodu – Grintovci in Storžič

Desno od Ljubljanske kotline boste najprej opazili Šmarno goro, za njo vrhove polhograjskega hribovja, med katerimi izstopata Grmada in Tošč, za Kranjskim poljem se počasi dviga Jelovica, nad katero bo dobro oko opazilo travnati vrh Blegoša. Nekoliko desno od Blegoša se (še vedno nad Jelovico) dvigajo Spodnje Bohinjske gore, ki jim sledi Pokljuka, ter vrhovi nad Pokljuko, nad katerimi kraljuje Triglav. Pod vrhovi Julijskih Alp nas pozdravlja gozdnato pobočje Dobrče, ki se onkraj prevala Vrh Luž zlije z Begunjščico, za katero lahko opazimo vrh Stola.


Pogled proti zahodu – predalpska hribovja, Julijske Alpe in Karavanke

Če se zazremo proti severu, nas pozdravi celoten greben Košute – od Velikega vrha na levi do Kladiva, Košutnikovega turna in Tolste Košute na skrajni desni strani.


Greben Košute

Komentarji

Komentar (Damir Arh, 7. 8. 2010)

Konec julija smo se na Kofce odpravili po tej poti in z izletom smo bili zelo zadovoljni. Priporočamo! Več o naših vtisih pa na naslovu: http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/08/kofce.html.


Komentar (katarina ogrinc, 16. 3. 2007)

Boljša karta je Storžič in Košuta 1:25.000.
Lp. Katarina


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.