Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kladivo

... in Kladivo

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Z Malega Kladiva se spustimo po stezici, ki vijuga med velikimi skalami. Na avstrijsko in slovensko stran je hud prepad. Razgledi so lepi (v obe dolini, nazaj na prehojeno pot in še na Veliki vrh in Košutico ter naprej do Košutnikovega turna), a ko jih uživamo, se je najbolje ustaviti, saj je potka zelo ozka, tako da je treba ves čas skrbno gledati pod noge. S sedla med Kladivoma se v desno po travnati strmini spusti neoznačena pot na planino Šija, po kateri se vrača v dolino kar precej planincev.

V pol ure smo na Kladivu. Na jugu vidimo planini Ilovico in Šijo, na severu pa Srednji kot. Proti Hajnžu se spušča 900 m visoka stena, najvišja v Karavankah in dobro znana alpinistom. Izzivalna štrlina na severni steni kakih 100 m pod vrhom se imenuje Zob; zelo lepo jo je videti z Velikega vrha.  Skrinjica za vpisno knjigo je prazna.


Kladivo

Prepadne severne stene

Košutica

Veliki vrh

V dolino se seveda lahko vrnemo po isti poti, ampak še raje se odpravimo naprej proti vzhodu, novim dogodivščinam naproti. Po strmi potki se spustimo pod naslednji vrh, Vetrnik, in nato čezenj. Na najbolj izpostavljenih mestih nas čaka jeklenica. Pri vzpenjanju ni posebno koristna, pri sestopanju pa kar precej, le preporedko je ponekod pritrjena, zato preveč niha. Izmenjujejo se vzponi in spusti, ponekod zelo izpostavljeni, saj kot po brvi hodimo med prepadoma na obeh straneh. V pol ure smo iz najhujšega. Pojavita se ruševje in resje, drugih rastlin pa skoraj ni.

Čez četrt ure nas čaka presenetljiv pogled, čeprav zaradi imena Škrbina (1869 m) pravzaprav ne bi smeli biti presenečeni. A ta škrbina je nadvse veličastna: med visokima navpičnima stenama se nam odpre kar malo srhljiv pogled v »brezdanjo« Avstrijo. Kažipoti: Veliki vrh 2 h,  Košutnikov turn 3 h, Pungrat 45 minut. Tudi v tukajšnji skrinjici ni vpisne knjige.

Komentarji

Komentar (Mojca Luštrek, 28. 10. 2006)

Zdaj sem prebrala, da oskrbnik Peter Vogelnik pripravlja čokoladne štruklje po receptu, o katerem se mu je sanjalo. Ni čudno, da so sanjski.


Ocena izleta: (gregor bolko, 10. 9. 2006)

res najbolša pot


Komentar (Andrej Tomšič, 6. 9. 2006)

Odsvetujem neprevidno sezuvanje na vrhu :) Videli smo namreč, kako je enemu od planincev zgrmel popolnoma nov alpinin gojzar "dol v Avstrijo". Mikaven hrib.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.