Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kladivo

Kladivce ...

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Dom na Kofcah

S Kofc se povzpnemo po širokem travniku in se za trenutek ustavimo pri križu kakih 100 m više (tam lahko tudi »odložimo« tiste, ki bodo ostali na planini), od koder je še nekoliko lepši razgled kot od Doma na Kofcah. Potka vijuga dalje med skalami, ruševjem in v vsakem letnem času drugačnim cvetjem. Po 20 minutah se poslovimo od tistih, ki so se odločili za pot na Veliki vrh; naša se namreč odcepi v desno. Zeleno obrobljene markacije tukaj prepustimo osvajalcem Velikega vrha, ki daleč prevladujejo. Nad odcepom je na rogovili kozolček s kažipoti; naša pot se vzpne v levo. Spomladi nas ob njej razveseljujejo avriklji, alpski kosmatinci, wulfenovi jegliči, velike zaplate resja.

Pot je strma in nekoliko je treba tudi poplezati. V tričetrt ure dosežemo vrh Kofce gore (imenovane tudi Mali turn, Kovca ali Kovca gora). Na njem je mejni kamen in drugega nič. Levo vidimo Toplar (2000 m), za njim pa Veliki vrh. Desno so Malo in (Veliko) Kladivo ((Kleiner) Hainzturm/Hainschturm), Tegoška gora (Hohespitze, 2044 m), Macesje (Breitwand/Breitkopf, 2124 m), Košutnikov turn (2133 m, toda avstrijski podatek za Koschutnikturm je 2136 m) in Tolsta Košuta (Breite/Dicke Koschuta 2057 m; sosedje baje vztrajajo pri višini 2059 m).


Pod Kofce goro

Malo Kladivo

Vrnemo se malce niže na T-križišče in zavijemo levo. Pot teče nekaj časa pod grebenom, nekaj časa po njem. Sprva je skalnata in strma, nato pa se v ključih vije po travnatem pobočju. Tu in tam je kak otoček ruševja, rož pa skoraj nič, le resja je kar precej. Odpirajo se pogledi v Avstrijo in na našo stran. Malo Kladivo osvojimo v pol ure. Korošci mu menda rečejo Mali vrh (in Kladivu Veliki vrh). Tudi tu ni ničesar razen razgledov in seveda rož, posebno živo rumenih vednozelenih gladnic. Tak »nič« je pa dobesedno dober za oči.

Komentarji

Komentar (Mojca Luštrek, 28. 10. 2006)

Zdaj sem prebrala, da oskrbnik Peter Vogelnik pripravlja čokoladne štruklje po receptu, o katerem se mu je sanjalo. Ni čudno, da so sanjski.


Ocena izleta: (gregor bolko, 10. 9. 2006)

res najbolša pot


Komentar (Andrej Tomšič, 6. 9. 2006)

Odsvetujem neprevidno sezuvanje na vrhu :) Videli smo namreč, kako je enemu od planincev zgrmel popolnoma nov alpinin gojzar "dol v Avstrijo". Mikaven hrib.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.