Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kavčič iz Podgorja

Zemljevid poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Zemljevid skupaj s potjo, kot jo je zarisal GPS-sprejemnik.

Legenda:

Pot, kot jo je zarisal GPS-sprejemnik.

Vir: Slovenska Istra, Brkini, Čičarija in Kras, planinska karta 1 : 50.000, PZS

Višinski profil poti:

Opomba: Višine, ki jih zabeleži GPS-sprejemnik, se razlikujejo od nadmorskih višin, označenih na karti, za približno 45 m.

Komentarji

Komentar (Slavko Štefančič, 23. 1. 2012)

Ne maram gorskih kolesarjev na pohodniških poteh, še manj pa kros motoristov, ki sva jih srečala toda svet se vrti naprej. :evil:
Iz Zazida do Lipnika in Kavčiča je dve ure in pol - peš seveda v eno smer, kar je verjetno malo preterano, saj so mi naključni pohodniki omenjali manj časa. Midva, če le moreva rada opraviva krožno pot torej, da se ne vračava po isti poti. Zapeljala sva se do Rakitovca, zadnjega naselja, globoko v Slovenski Istri, ki naju je očaral s svojo pristnostjo in originalnostjo - priporočava. Parkirala sva ob obnovljenem kalu, si ogledala novo info tablo z zemljevidom ter krenila proti Lipniku, kot so naju usmerjale rumene markacije/puščica/. Počasi, diagonalno proti zahodu se zelu uvidevno torej rahlo vzpenja pot oz.kolovoz. Prelep razgled naprej proti Tržaškemu zalivu naju kratkočasi saj se, kar dovolj dolgo ne zgodi nič.Končno križišče, zavijeva, kar pravokotno desno, oznake ni in deluje orientacija v prostoru ter nadaljujeva skupaj s potjo iz Zazida. Kasneje, ko je potrebno zaviti pravokotno levo pa je smerokaz z napisom Lipnik. Pot se vse bolj vije desno in sedaj občudujeva Učko tam daleč naprej. Na nekakšnem sedeljcu levo Lipnik in desno Kavčič. Od tu naprej je vse kot na dlani in če imaš jasen cilj, kam bi rad šel je sedaj nemogoče zgrešiti pot. Na Lipniku 804m železni križ in vpisni zvezek nato s prečudovitim občutkom svobode in brezmejnosti sicer majhne Slovenije dejansko pohajaš po lepem Krasu in sedaj razumeš, zakaj so od tukaj nekdaj z voli vozili seno v Trst. V prijetnem sprehodu prispeš na Kavčič, ki je poznan po dveh križih na vrhu 883m.
Vsedel sem se na oblazinjena tla s šopom trave, mehko in udobno ter užival v panoramskem razgledu. Nič se nama ni mudilo! Priporočava najprej na Lipnik nato Kavčič, ker je lažja in položnejša pot, kot sem spoznal pri spustu nazaj v Rakitovec. Za to krožno pot boste porabili od dve ure in pol do tri in pol, odvisno koliko časa se boste ogledovali in občudovali razgled z obeh vrhov. Midva na uro pač nisva gledala, ker meniva, da ura ni najin gospodar, kadar se odpraviva na izlet.


Ocena izleta: (m, 25. 10. 2005)

Res lep kolesarski izlet. Odsvetujem ga le v močni burji.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.