Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kavčič iz Podgorja

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Z avtomobilom se pripeljete do Podgorja pod Slavnikom (opis dostopa boste našli v opisu vzpona na Slavnik). Avto pustite na parkirišču in se z gorskim kolesom odpravite proti Kojniku (natančen opis poti je v opisu izleta na Kojnik). Sledite markacijam po široki makadamski cesti, ko pa markacije zapustijo cesto in zavijejo levo na kolovoz, vztrajajte na cesti, ki se začne zlagoma vzpenjati v desno med travniki. Na razcepu cest zavijete levo; sledi daljši vzpon skozi zračen borov gozd do naslednjega razcepa. Leva cesta vodi proti lovski koči (mimo te se spušča pot s Kojnika), vi pa se odpeljete naravnost po kolovozu, ki vas v nekaj minutah pripelje do Zalipnika, kjer se začne botanično uživanje.


Pogled k sosedom:
Žbevnica, v ozadju Učka

Vedno slabši kolovoz se zlagoma dviguje po razgledni dolini. Po dobrih treh kilometrih ga prečka markirana pot Golič–Lipnik (do tod se lahko sprehodite tudi peš čez Kojnik in Golič ali čez Lipnik iz Zazida), kmalu za tem pa se z njega odcepi komaj viden kolovoz v desno. Ta je zaraščen s travo in zato za bolj pohlevne kolesarje neprimeren. Kolo pustite ob prvem drevesu in se po položnih pobočjih po kolovozu povzpnete na Kavčič, ki ga ves čas vidite pred seboj (na vrhu sta dva križa). Že med vzponom se odpirajo vedno lepši pogledi na slovensko morje, Kraški rob in Golič, čez čas se izza Goliča pokaže še Slavnik, z vrha se odpre razgled na Žbevnico, v lepem vremenu pa boste daleč v ozadju opazili oddajnike na Učki.


Lipnik in Kraški rob, v ozadju slovensko morje

Golič, za njim Slavnik

V Podgorje se lahko vrnete po poti, po kateri ste se pripeljali, bolj zahtevni kolesarji pa lahko opravite krajšo ali daljšo krožno pot:

  • Kolovoz, po katerem ste prišli iz Podgorja, se okoli Kavčiča spusti proti Rakitovcu. Za spustom zavijete desno na kolovoz, ki vas pod Kraškim robom ob železnici popelje do Brezca, kjer se spet povzpnete čez rob in sledite železnici do Podgorja.
  • Kmalu za odcepom na Kavčič se v levo odcepi kolovoz na vrh Nadglavinjaka (zadnji slovenski vrh v grebenu Goliča), od tam pa se lahko po grebenu odpeljete vse do Kojnika. Vrhu Kojnika se po kolovozu izognete v desno, kolovoz pa vas nato pripelje do lovske koče, od koder se po že znani cesti vrnete v Podgorje.

Komentarji

Komentar (Slavko Štefančič, 23. 1. 2012)

Ne maram gorskih kolesarjev na pohodniških poteh, še manj pa kros motoristov, ki sva jih srečala toda svet se vrti naprej. :evil:
Iz Zazida do Lipnika in Kavčiča je dve ure in pol - peš seveda v eno smer, kar je verjetno malo preterano, saj so mi naključni pohodniki omenjali manj časa. Midva, če le moreva rada opraviva krožno pot torej, da se ne vračava po isti poti. Zapeljala sva se do Rakitovca, zadnjega naselja, globoko v Slovenski Istri, ki naju je očaral s svojo pristnostjo in originalnostjo - priporočava. Parkirala sva ob obnovljenem kalu, si ogledala novo info tablo z zemljevidom ter krenila proti Lipniku, kot so naju usmerjale rumene markacije/puščica/. Počasi, diagonalno proti zahodu se zelu uvidevno torej rahlo vzpenja pot oz.kolovoz. Prelep razgled naprej proti Tržaškemu zalivu naju kratkočasi saj se, kar dovolj dolgo ne zgodi nič.Končno križišče, zavijeva, kar pravokotno desno, oznake ni in deluje orientacija v prostoru ter nadaljujeva skupaj s potjo iz Zazida. Kasneje, ko je potrebno zaviti pravokotno levo pa je smerokaz z napisom Lipnik. Pot se vse bolj vije desno in sedaj občudujeva Učko tam daleč naprej. Na nekakšnem sedeljcu levo Lipnik in desno Kavčič. Od tu naprej je vse kot na dlani in če imaš jasen cilj, kam bi rad šel je sedaj nemogoče zgrešiti pot. Na Lipniku 804m železni križ in vpisni zvezek nato s prečudovitim občutkom svobode in brezmejnosti sicer majhne Slovenije dejansko pohajaš po lepem Krasu in sedaj razumeš, zakaj so od tukaj nekdaj z voli vozili seno v Trst. V prijetnem sprehodu prispeš na Kavčič, ki je poznan po dveh križih na vrhu 883m.
Vsedel sem se na oblazinjena tla s šopom trave, mehko in udobno ter užival v panoramskem razgledu. Nič se nama ni mudilo! Priporočava najprej na Lipnik nato Kavčič, ker je lažja in položnejša pot, kot sem spoznal pri spustu nazaj v Rakitovec. Za to krožno pot boste porabili od dve ure in pol do tri in pol, odvisno koliko časa se boste ogledovali in občudovali razgled z obeh vrhov. Midva na uro pač nisva gledala, ker meniva, da ura ni najin gospodar, kadar se odpraviva na izlet.


Ocena izleta: (m, 25. 10. 2005)

Res lep kolesarski izlet. Odsvetujem ga le v močni burji.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.