Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kamniški vrh

Planina Osredek in Korošaški slapovi

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Planina Osredek

Čez Kamniški vrh vas markirana pot popelje najprej do sedla pod vrhom (tam se v levo odcepi ena od bližnjic mimo melišča), nato pa se lahko kar ob gozdnem robu vzpnete na Planjavo, sosednji vrh, prav tako s severne strani gosto obraščen z gozdom. Na jugu se čez strme travnike še vedno odpira pogled na okoliške hribe. S Planjave se pot začne strmo spuščati in zlagoma zavije v gozd. Markirana pot hitro zavije desno in se pod grebenom zlagoma spušča, naravnost po grebenu pa vodi zanimiva razgibana stezica, ki vas pripelje na markirano pot tik pred razcepom, kjer se od poti, po kateri ste hodili, v levo navzdol odcepi steza na planino Osredek. Ta se začne hitro spuščati po bukovem gozdu in vas že v nekaj minutah pripelje do travnikov na planini. Markacije vas tam usmerijo levo navzdol, vi pa se raje odpravite še nekaj metrov naprej, do prijetne klopce ob studencu, kjer si boste lahko privoščili krajši počitek.


Strm nemarkiran spust proti
Korošaškim slapovom

S planine Osredek se lahko do zaselka Slevo vrnete po markirani poti, ki se zložno spušča ob pobočjih Planjave, lahko pa si privoščite še ogled Korošaških slapov, ki jih, kadar so vredni ogleda, že lahko slišite pod seboj. Najniže ležeči slap meri le dva metra, drugi (dvojni) deset metrov, tretji pet metrov, najvišji (Koštarjev) pa med petnajst in dvajset metrov (podatki so različni).


Najvišji slap

Dvojni slap

Če vas bodo zamikali slapovi, zavijte pri znamenju pod planino desno z markirane poti na ozko nemarkirano stezo, ki se strmo spušča po grebenu proti zaselku Kuharjevo, ki ga že vidite v daljavi pod seboj. Po dobrih dvajsetih minutah precej zahtevnega spusta (nanj se v vlažnem ali mokrem vremenu ne odpravljajte) vas stezica pripelje do melišča in nekaj širše poti, ki iz Kuharjevega vodi po dolini Korošaka. Zavijte desno. Po nekaj minutah hoje po precej zaraščenem in vlažnem terenu se znajdete pod Koštarjevim slapom, nato pa se po isti poti vrnete do razcepa in se po njej spustite ob melišču do potoka, kjer se na desni za skalami skrivata še dva manjša slapova.

Pot, po kateri ste se spuščali, prečka potok in znajdete se na širokem kolovozu, ki pa očitno vodi v napačno smer, zato raje vztrajajte na ozki stezi, ki se spušča levo ob potoku. Čaka vas še nekaj ograd, ki jih morate prečkati, nato pa ste že spet na kolovozu, ki vas bo pripeljal do asfaltne ceste na Klemenčevem. Od tod vas čaka še dobrih 500 metrov hoje po asfaltu, ki jo bodo zagotovo popestrile travniške rože, s katerimi so bogato posejani okoliški travniki.

Komentarji

Komentar (Bojan Krume, 23. 10. 2014)

Odločitev, da se povzpnemo na Kamniški vrh iz zaselka Slevo je bila dobra izbira, saj smo po najbolj strmi poti hitro dosegli vrh (manj kot uro in pol). Za povratek smo se odpravili po daljši krožni poti čez Planjavo do planine Osredek, kjer smo dopolnili zalogo hladne pitne vode. Ob spuščanju nazaj proti zaselku Slevo smo nad slapovi naleteli na dvoje precej nevarnih prečkanj steze pod strmimi skalami, pot je na teh mestih zelo poškodovana in nezaščitena. Ker variante za varno spuščanje ni, sem porabil kar nekaj prepričevanja, da se je ženski del ekipe odločil prečkati ti dve mesti. Sicer smo z dobro voljo in nekaj adrenalina tudi to uspeli, vendar sem se odločil, da upravljalca te poti (verjetno PD Kamnik) opozorim, da ta del sicer lepe poti uredijo s primerno zaščitno ograjo ali pletenico.
Sicer :)


Komentar (Gorazd, 1. 11. 2007)

Tudi jaz sem bil na Kamniškem vrhu in bilo je zelo lepo. Podroben opis si lahko pogledate na forumu http://na-vrhu.mojforum.si/na-vrhu-about3.html .


Ocena izleta: (Ljubica Zemljak, 15. 4. 2007)

Lep krožni izlet pa tudi dovolj naporen - zadnji del vzpona na Kamniški vrh je pravi "kolenogriz". Soncu izpostavljena pot in osvežitev, ko prideš do poroka in slapov.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.