Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Kamniški vrh

Mimo Sleva na Kamniški vrh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Izlet začnete v dolini Bistričice, pod zaselkom Slevo:

  • V Kamniku sledite kažipotom za Kamniško Bistrico.
  • Tik pred Stahovico zavijte levo čez ozek mostiček v zaselek Kregarjevo.
  • Sledite levi asfaltni cesti skozi Kregarjevo in Bistričico.
  • Po nekaj minutah se asfaltna cesta razcepi; na desni boste opazili planinske kažipote, pred seboj pa mogočno hišo. Sledite levemu kraku čez mostiček.
  • Pri drugem mostu na desni strani je manjše parkirišče.

Pot skozi Slevo

Makadamska cesta, ki se odcepi v desno čez most, ob katerem ste parkirali, vas zlagoma pripelje med prvimi travniki in skozi gozd do zaselka Slevo,  kjer se pred prvimi hišami priključi z desne markirana pot iz Bistričice. Markacije vas nato vodijo po makadamu levo skozi zaselek in mimo spomenika do manjšega kamnoloma (nekateri bolj »vztrajni rekreativci« se z avtomobili pripeljejo celo do tja). Domačini se tam verjetno odpravijo na vrh po eni od bližnjic, ki zavijejo v desno, vas pa kažipot pošlje levo proti travnikom na Rebri, od koder se odprejo prvi razgledi na Kamnik in okoliške vasi.


Pogled na Kamnik

Travniki na Rebri

Markacistom je na Rebri očitno zmanjkalo barve, saj se dotlej zgledno markirana pot spremeni v orientacijsko uganko. Če boste vztrajali na bolj uhojeni gozdni cesti in ne boste raziskovali kolovozov, ki zavijajo v desno, boste tu in tam nagrajeni s kakšno dobro skrito markacijo, pri tretjem kolovozu pa vas bodo znaki poslali v desno, čez travnike Planjave do strmih pobočij Kamniškega vrha. Pod pobočjem pridete do razcepa: levo lahko zavijete na pot, ki vas pripelje na planino Osredek (po tej poti se lahko tudi vrnete), desno pa vodi pot na Kamniški vrh. Ta postaja vse bolj strma, čez travnike pod vami pa se že odpirajo obširni razgledi na celotno Ljubljansko polje, Polhograjsko hribovje z Grmado in Toščem na levi, Menino planino na desni ter Zasavskim hribovjem, Krimom in Snežnikom v ozadju.


Pogled na Planjavo

Strma pot do vrha

Tik pred meliščem se pot znova razcepi, markacije pa vas tudi tokrat pustijo v dvomih. Leva pot vas verjetno po strmem vzponu pripelje ob melišču na sedlo med Kamniškim vrhom in Planjavo, desna pa zložno prečka melišče in se nato položno ob pobočju vzpenja do južnega grebena, kjer se priključi markirani poti iz Stahovice. Ob njej boste tu in tam opazili bližnjice, ki jih domačini uporabljajo, kadar nabirajo kondicijo, vi pa raje vztrajajte, dokler ne najdete naslednjih markacij, ki vas pošljejo po dobro nadelani poti strmo levo navzgor po grebenu. Vrh je še visoko nad vami in čaka vas še 250 višinskih metrov strmega vzpona, med katerim lahko uživate v pogledih na sosednjo Veliko planino. Na vrhu vzpona vas pričaka več kot ustrezna nagrada za vložene napore – poleg klopc in miz, ob katerih se lahko odpočijete, še čudovit razgled od Velike planine na vzhodu do Krvavca na zahodu.

Po krajšem počitku se odpravite še do vrha, ki se skriva nekaj metrov dlje v gozdu, nato pa se lahko vrnete v dolino po poti, po kateri ste se povzpeli, uberete katero od bližnjic ob melišču ali pa izberete nekaj daljšo krožno pot čez planino Osredek.

Komentarji

Komentar (Bojan Krume, 23. 10. 2014)

Odločitev, da se povzpnemo na Kamniški vrh iz zaselka Slevo je bila dobra izbira, saj smo po najbolj strmi poti hitro dosegli vrh (manj kot uro in pol). Za povratek smo se odpravili po daljši krožni poti čez Planjavo do planine Osredek, kjer smo dopolnili zalogo hladne pitne vode. Ob spuščanju nazaj proti zaselku Slevo smo nad slapovi naleteli na dvoje precej nevarnih prečkanj steze pod strmimi skalami, pot je na teh mestih zelo poškodovana in nezaščitena. Ker variante za varno spuščanje ni, sem porabil kar nekaj prepričevanja, da se je ženski del ekipe odločil prečkati ti dve mesti. Sicer smo z dobro voljo in nekaj adrenalina tudi to uspeli, vendar sem se odločil, da upravljalca te poti (verjetno PD Kamnik) opozorim, da ta del sicer lepe poti uredijo s primerno zaščitno ograjo ali pletenico.
Sicer :)


Komentar (Gorazd, 1. 11. 2007)

Tudi jaz sem bil na Kamniškem vrhu in bilo je zelo lepo. Podroben opis si lahko pogledate na forumu http://na-vrhu.mojforum.si/na-vrhu-about3.html .


Ocena izleta: (Ljubica Zemljak, 15. 4. 2007)

Lep krožni izlet pa tudi dovolj naporen - zadnji del vzpona na Kamniški vrh je pravi "kolenogriz". Soncu izpostavljena pot in osvežitev, ko prideš do poroka in slapov.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.