Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Jezerski Stog

Jezerski Stog

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Po grebenu do
Jezerskega Stoga

Čez Jezerski preval bi se lahko spustili do Vodnikovega doma, vas pa ozka stezica popelje v desno, najprej po grebenu, nato pa položno čez strma travnata zahodna pobočja Jezerskega Stoga, kjer se boste v poletnih mesecih dobesedno spotikali čez planike.

Dobrih trideset višinskih metrov pod vrhom se stezica obrne navzgor in vas čez skale po grebenu tik ob prepadnih vzhodnih stenah popelje na vrh, od koder se odpre zares čudovit razgled. Južno od vas se nad Malim Stogom vidi greben Spodnjih Bohinjskih gora, pod katerimi boste opazili tudi Pršivec tik nad Bohinjskim jezerom. Proti zahodu se oko najprej ustavi na bližnjih Ogradih, nato pa pogled kar sam zaplava do Debelega vrha z značilno progo rdečkaste kamnine tik pod vrhom. Nekoliko bolj proti severu se dvigujejo Vrh Hribaric, Škednjovec in Mišelj vrh, nad katerim kraljuje Triglav. Desno od Triglava boste v ozadju opazili Rž, tik nad Velim poljem stoji Vernar, ob njem pa Tosc, ki delno zakriva pogled na greben nad Pokljuko. Panoramo zaključujejo gozdna pobočja Pokljuke in Uskovnice.


Razgled z Jezerskega Stoga

Po krajšem počitku na vrhu Jezerskega Stoga se lahko odločite za vrnitev na Krstenico (bolj drzni jo bodo ubrali kar čez skale južnega grebena Jezerskega Stoga, vi pa se raje vrnite po poti, po kateri ste se povzpeli), bolj vztrajni in vzdržljivi pa se lahko preizkusite še na nekoliko bolj zahtevni turi čez Lazovški preval do planine V Lazu.

Komentarji

Komentar (Damir Arh, 28. 8. 2010)

Opisani krožni izlet smo opravili minulo soboto in z izkušnjo smo bili res zelo zadovoljni. Tudi orientacija nam izjemo začetka vzpona na Lazovški preval ni povzročala težav. Več o naših vtisih pa je zapisano na http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/08/jezerski-stog.html.


Ocena izleta: (MIRJAM FURLAN, 15. 6. 2006)

Prijeten izlet z dobrim vodnikom!


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.