Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Jezerski Stog

S Krstenice do Jezerskega prevala

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Začetek poti na Krstenici

Vzpon na Jezerski Stog začnete na planini Krstenica (1670 m), do katere vodita prijetna nemarkirana pot in kolovoz s planine Blato (1147 m). Za iskanje začetka nemarkirane poti potrebujete malce smisla za orientacijo:

  • Pri pastirskih stanih na Krstenici se obrnite proti severu (ne bo težko, tik nad vami se dviga Mali Stog, vam najbližji vrh).
  • Opazili boste, da v levo, naravnost po pobočju travnikov, vodi vrsta stezic. Sledite jim; zlagoma se zlivajo in na robu planine preidejo v stezo proti planini Jezerce.

Na Krstenico se lahko povzpnete tudi z Voj, vendar priporočam ta vzpon le najbolj trpežnim pohodnikom (višinska razlika je dobrih 1000 metrov). 


Planina Jezerce

Široka, dobro uhojena in precej razgibana pot z roba planine Krstenica vodi naravnost pod zahodnimi pobočji Malega Stoga, se v začetku malce spušča, nato pa vas po rahlem vzponu pripelje do doline med Malim Stogom in Ogradi, od koder se odpre lep razgled na Škednjovec. Po naslednjem vzponu se ustavite in ozrite proti jugu, na greben Spodnjih Bohinjskih gora. Čez manjše sedlo se nato v nekaj minutah povzpnete do planine Jezerce (1720 m), kjer boste poleti zagotovo opazili živino, ki jo na to sicer opuščeno planino priženejo s planine Krstenica (kar razloži tudi dobro uhojenost poti do planine Jezerce).


Prevalski Stog

Med počitkom ob izviru na planini (mimogrede, to je eden najvišjih izvirov v Julijskih Alpah) boste zagotovo opazili stezico, ki se proti vzhodu dviga med pobočjem Prevalskega in Jezerskega Stoga do sedla naravnost nad vami. Vzpon nadaljujete po tej stezici, ki se precej strmo v ključih vzpenja po pretežno travnatih pobočjih nad planino. Tu in tam zavijete med redke borovce, ki pa so prenizki in preredki, da bi vam dajali vsaj kanček sence in vas zaščitili pred soncem, ki v tem kamnitem amfiteatru poleti prav nesramno pripeka. Stezica vas po približno pol ure vzpona, med katerim ste premagali višinsko razliko 220 metrov, pripelje do Jezerskega prevala, od koder se odpre pogled na Velo Polje, Mišelj vrh, Tosc in Triglav v ozadju.


Razgled z Jezerskega prevala

Komentarji

Komentar (Damir Arh, 28. 8. 2010)

Opisani krožni izlet smo opravili minulo soboto in z izkušnjo smo bili res zelo zadovoljni. Tudi orientacija nam izjemo začetka vzpona na Lazovški preval ni povzročala težav. Več o naših vtisih pa je zapisano na http://potepanja-v-naravi.blogspot.com/2010/08/jezerski-stog.html.


Ocena izleta: (MIRJAM FURLAN, 15. 6. 2006)

Prijeten izlet z dobrim vodnikom!


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.