Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Javorniki nad Cerkniškim jezerom

Vrnitev okoli Malega Javornika

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Spust po gozdni
cesti

Krožna pot okoli Malega Javornika se začne na kolovozu, ki je speljan prav do koče na Velikem Javorniku. Po kolovozu se začnete spuščati po jugozahodnem pobočju, ko začne kolovoz zavijati preveč v levo, pa se lahko odločite za »gozdno bližnjico«. Gozd je prepreden s stezicami in ostanki kolovozov, tako da boste zagotovo našli stezico, ki pelje v pravo smer in vas pripelje do gozdne ceste, ki je v širokem loku speljana okoli grebena Javornikov.


Meglene bližnjice

Po gozdni cesti nadaljujete hojo proti zahodu (desno). Z leve se po dobrem kilometru od spodaj zlagoma priključi nekoliko ožja cesta – znak, da je čas za iskanje poti na vrh Malega Javornika. Kmalu za križiščem se desno navzgor odcepi kolovoz, ki se začne vzpenjati po pobočju Malega Javornika in se na grebenu spremeni v pot, ki pripelje vse do vrha.

Če se boste odločili za vzpon na Mali Javornik, se spustite tudi na travnike na njegovem južnem pobočju – to je edino razgledno mesto na celotnem grebenu Javornikov.

Tisti, ki se ne boste povzpeli na Mali Javornik, nadaljujete hojo po makadamu. Pot stalno zavija v desno ter vas pripelje na razcep, kjer se v levo odcepi cesta proti Kaliču, vi pa se še vedno držite desno in se zlagoma spuščate čez severna pobočja Malega Javornika. Gozdna cesta vas bo pripeljala čisto do markirane poti, po kateri ste se vzpeli, lahko pa se odločite za hitrejši spust po gozdu – poiščite si mesto, kjer postanejo pobočja nekoliko bolj položna, in se kar skozi gozd spustite dobrih 150 višinskih metrov do gozdne ceste s Kaliča. Na tej cesti zavijete levo, ji sledite do prvega križišča, tam pa zavijete levo in se vrnete po poti, po kateri ste se vzpeli, v Rakov Škocjan.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.