Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Jamnik in Vodiška planina nad Kropo

Iz Krope na Jamnik

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Prvi vzponi

Pot na Jamnik, majhno vasico nad Kropo z razgledno cerkvijo sv. Primoža, se začne ob parkirišču v središču Krope, kjer vas kažipot usmeri na ozko cesto, ki se med hišami strmo vzpenja po pobočju, ki z vzhodne strani obdaja Kropo. Razen kažipota na začetku poti markacij na poti prav dosti ne boste opazili, izgubiti pa se tudi skoraj ne morete, če le ne boste zavili preveč proti severu – če boste zatavali preveč proti jugu, se boste znašli na asfaltni cesti proti Jamniku.

Markacije v zadnjem delu poti dajejo slutiti, da utegne iz Krope na Jamnik voditi tudi markirana pot, le da je še nisem uspel najti, pa tudi domačini ne vedo za njo.

Ozka pot med starimi kroparskimi hišami se hitro dvigne nad Kropo, se za zadnjimi hišami spremeni v kolovoz in vas v nekaj metrih pripelje do prvega razcepa. Na tem mestu sem se odločil zaviti levo, ker je desna pot navadno precej blatna. Obe poti potekata po globoko vrezanih grapah (GPS na tem mestu niti pod razno ne bo deloval), ki se jim občasno pridružijo stranske poti (prav tako speljane po grapah).


Razcep poti

Če se boste odločili za levo pot, boste najprej nadaljevali z vzponom po robu gozda, nato pa bo pot zavila rahlo v desno in vas vodila v strmem vzponu po pobočju skoraj naravnost navzgor. Z desne se vam bosta pridružili še dve poti, dokler ne boste končno prišli do razcepa, kjer boste lahko izbirali med vsaj štirimi možnostmi nadaljevanja poti.

Moj občutek me je na tem mestu napeljal na najbolj desno pot, ki se kmalu vzpne iz grape in se začne po pobočju viti proti jugu. Takoj, ko sem se dvignil iz grape, je GPS seveda povedal kje sem (in zakaj sem se zmotil), tako, da sem se lahko odpravil nazaj do razcepa ter se odpravil po drugi najbolj desni poti navzgor. Najbolje bo, če tej poti (grapi) sledite po njenem robu – hoja bo tako precej lažja, pa tudi bolj razgledna.

Še hujši kot dejstvo, da sem izbral napačno pot, je bil pogled na grmičke borovnic, ki so konec aprila seveda popolnoma goli, v poznem poletju pa vas na tem mestu verjetno čaka prava gostija.


Lovska koča pred Jamnikom

Po dobre pol ure strmega vzpona pobočje postane naenkrat precej bolj položno, skozi drevesa slutimo tudi greben, ki je pred nami. Nekje na tem mestu se boste morali prebiti skozi nasad mladih smrek, nato pa boste verjetno že opazili prve markacije, ki vas bodo pripeljale do ceste iz Kropa na Jamnik tik pred lovsko kočo.

V okolici lovske koče boste opazili čudne oznake (zelen trikotnik z belo piko). Če ste se odločili za nadaljevanje poti proti Vodicam in če vas razgled s ceste proti Jamniku ne zanima, jim sledite – pot vam bodo opazno skrajšale.


Cerkev sv. Primoža na Jamniku

Izletniška karta obljublja izpred lovske koče lep razgled, ki ga na tem mestu vsekakor ni – po cesti se boste morali odpraviti do prvih kmetij na Jamniku, tam pa vas čaka res čudovit razgled na Karavanke, zgornjo Savsko dolino in okoliška hribovja. Tisti, ki ste se odločili samo za izlet na Jamnik, se po asfaltu odpravite do vasi ter nato po makadamski cesti proti cerkvici sv. Primoža. Če ste se odločili za nadaljevanje poti proti Vodicam, boste ta ovinek verjetno izpustili in sledili markacijam, ki vas na tem mestu usmerijo desno v hrib.

Komentarji

Komentar (frenk, 30. 11. 2012)

Andreja planinci se na Vodiško planino ne pripeljejo po makadamski poti ampak pridejo peš,vse tri poti iz Krope in dve iz Jamnika so markirane in označena z smerokazi tako,da ni možnosti,da zaideš :D


Komentar (andreja luznar, 9. 2. 2012)


Komentar (andreja luznar, 9. 2. 2012)

Rada bi vas opozorila glede slabo označenih križišč po Jelovici, oziroma poti, ki pelje do Vodiške planine. Tisti planinci, ki se pripeljejo po makadamski cesti zelo lahko zaidejo in tavajo po gozdu, sploh če so prvič in poti ne poznajo. Potrebno bo na križiščih napisati table, če hočemo, da bomo lahko še kdaj prišli na prelepo Vodiško planino. Drugače je zelo lepo na planini, dobra hrana in še boljša postrežba.
:D

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.