Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Jamnik in Vodiška planina nad Kropo

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Kropa je zanimiv gorenjski trg, stisnjen v ozko dolino med obronke Jelovice, ki jo na koncu zapira visoka stena Zidanih skal. V Kropo se navadno odpravimo takrat, ko si zaželimo kvalitetnih kovaških izdelkov, po katerih je Kropa znana že stoletja. Izlet v Kropo pa lahko združimo tudi z vzponom na enega od okoliških pobočij – od enournega sprehoda na Jamnik do peturne krožne poti po pobočjih okoli Krope. Za nameček si lahko v eni od kroparskih gostiln privoščimo še odlično domačo hrano (v gostilni Pr Kovač sem bil zelo zadovoljen), pred odhodom iz Krope pa si je skoraj obvezno ogledati še lepo urejen kovaški muzej.

Množica markiranih in nemarkiranih poti v okolici Krope vam omogoča, da si izberete izlet, ki ustreza vašim željam in kondiciji:

Pot Trajanje Višinska razlika
Kropa – Jamnik – Kropa 2 uri 300 m
Kropa – Vodiška planina (Vodice) – Kropa 3 ure 580 m
Jamnik – Vodice – Jamnik 3,5 – 4 ure 470m ob vzponu
200 m ob povratku
Kropa – Jamnik – Vodice – Kropa 4 – 5 ur 770 m

Ostali podatki

Zahtevnost

Vse poti, ki se začnejo v Kropi, so v začetku precej strme. Pot iz središča Krope na Jamnik ni markirana, ostale poti so sicer markirane, vendar so markacije občasno za moj okus precej redke.

Dostop

V Kropo, ki je od gorenjske avtoceste oddaljena približno 15 kilometrov, pridemo preko Podbrezja in Podnarta.

Dolžina
posameznih
odsekov

Kropa – Jamnik: 1 h
Jamnik – Vodice: 2 h
Vodice – Jamnik: 1,5 h
Vodice – Kropa: 1 h
Kropa – Vodice: 1,5 h

Višina

Jamnik: 830 m
Dom na Vodicah: 1108 m
Črni vrh (na poti Jamnik – Vodice): 1307 m

Čas obiska

Če niste zmagali na šolskem orientacijskem pohodu se na pot ne odpravljajte takrat, ko je Jelovica zasnežena – še poleti boste imeli na nekaterih mestih precej dela z iskanjem poti. Pot teče večinoma po gozdu in je tako idealna za beg pred poletno vročino.

Priporočam

Planinska obutev je skoraj obvezna zaradi velike količine bukovega listja na strmih pobočjih. Palice vsekakor ne bodo škodile.

Karta

Gorenjska, izletniška karta, 1:50.000

Največ podatkov o Kropi boste na Internetu dobili na straneh Turističnega društva Kropa, oglejte pa si tudi Virtualno panoramo Krope in virtualni vodnik po kovaškem muzeju.

Še en nasvet - če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v pop-up oknu.

Komentarji

Komentar (frenk, 30. 11. 2012)

Andreja planinci se na Vodiško planino ne pripeljejo po makadamski poti ampak pridejo peš,vse tri poti iz Krope in dve iz Jamnika so markirane in označena z smerokazi tako,da ni možnosti,da zaideš :D


Komentar (andreja luznar, 9. 2. 2012)


Komentar (andreja luznar, 9. 2. 2012)

Rada bi vas opozorila glede slabo označenih križišč po Jelovici, oziroma poti, ki pelje do Vodiške planine. Tisti planinci, ki se pripeljejo po makadamski cesti zelo lahko zaidejo in tavajo po gozdu, sploh če so prvič in poti ne poznajo. Potrebno bo na križiščih napisati table, če hočemo, da bomo lahko še kdaj prišli na prelepo Vodiško planino. Drugače je zelo lepo na planini, dobra hrana in še boljša postrežba.
:D

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.