Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Gradiška Tura

Vzpon na Gradiško Turo

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Prvi metri plezanja

Začetek poti

Markirana pot na Gradiško Turo se začne na parkirišču nad vasico Gradišče le nekaj kilometrov južno od Vipave (natančna navodila za dostop do parkirišča boste našli v opisu izleta do sv. Miklava), od koder sledite kažipotom proti Gradiški Turi in Miklavu. V prvih nekaj minutah vas čaka prijetno strm vzpon po borovem gozdičku, ki vas bo zagotovo dodobra ogrel, nato pa na prvem razcepu zavijete v levo proti klopcam in spomeniku (tam bo najprimernejši kraj za namestitev pasu in samovarovalnega kompleta).

Vzpon nadaljujete desno čez melišče (če so nad vami plezalci, je čelada skoraj obvezna), nato pa se po levem ovinku znajdete pred razcepom – desno pelje markirana pešpot, po kateri lahko na Gradiško Turo pridejo tisti, ki si ne želijo plezanja, levo pa vas ozka stezica po nekaj minutah pripelje do prvega skalnatega skoka. Po nekaj metrih lahkega nezavarovanega plezanja (če vam je ta odsek pretežak, bo morda bolje, da se na vrh odpravite po desni poti) vas čaka jeklenica, ki vas bo spremljala vse do vrha plezalne poti.


Vzpon po razu

V prvi polovici vzpona se izmenjujejo krajši plezalni odseki in položne stezice ter vas končno pripeljejo do mostička, ki ste ga na parkirišču verjetno že občudovali visoko nad seboj. Tam si lahko odpočijete in uživate v pogledu na Vipavsko dolino, nato pa vas čaka najzanimivejši del izleta – po krajši prečki čez grapo se znajdete na čudovitem zračnem razu, po katerem se kar prehitro povzpnete do položne stezice na vrhu plezalne poti. Kmalu vas čaka še nekaj metrov lahkega plezanja, ko pa se z desne priključi markirana pešpot, bo čas, da pospravite pas, čelado in samovarovalni komplet v nahrbtnik. Do bližnjega listnatega gozda, ki ga že vidite nad seboj, lahko preplezate še dva nižja skalna skoka (ali pa se jima po stezici izognete), nato pa se v petnajstih minutah skozi gozd in čez kraške travnike povzpnete na enega od stebrov pred robom Nanosa, od koder se odpre čudovit razgled po Vipavski dolini in Krasu ter na sosednjo Goro in nekoliko bolj oddaljeni Čaven.


Pogled na Vipavsko dolino

Napis na skali zatrjuje, da ste prišli na Gradiško Turo (ki naj bi bila visoka 761 m), pogled na zemljevid pa pravi, da ni tako (in da je steber, na katerem ste, visok 754 m). Kakorkoli že – najzanimivejši del izleta je za vami, zato se boste morda odločili za spust v dolino ali pa boste nadaljevali po krožni poti, ki vas ob robu Nanosa pripelje do Plaza nad Vipavo.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.