Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Golič

Z Goliča proti Lipniku

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Vrh Goliča

Od Majbrme do Goliča nas popelje lepo viden markiran kolovoz, ki je speljan naravnost po precej strmem pobočju pred nami. Tisti, ki boste s seboj nosili GPS, boste presenečeno ugotovili, da ste zatavali nekaj metrov na hrvaško stran. Nič čudnega – meja na tem mestu sega precej visoko na pobočje Majbrme, tako da pot zares zavije malce čez mejo. A brez skrbi – po 200 metrih smo spet nazaj v Sloveniji, kjer nas čaka še zadnji nekoliko bolj strm vzpon na vrh pred nami, kjer nas pozdravi tudi lepo oblikovano znamenje.

Pogled na GPS vas bo spet začudil – stojite ob znamenju na vrhu Goliča, planinska karta pa trdi, da ste od njega oddaljeni 500 metrov. Niste se zmotili, pač pa so na Geodetskem zavodu pozabili vrisati dva od treh vrhov Goliča (karta Geodetske uprave v merilu 1 : 25.000 je pravilna). No, zmotili so se tudi domačini, ki so za vrh Goliča proglasili najnižjega od treh vrhov in mu pripisali višino najvišjega (vrh, na katerem stojite, je v resnici visok 865 m).

A pustimo podrobnosti – namesto da se ukvarjamo z geodetskimi podrobnostmi, se raje prepustimo razgledu, ki se odpira okoli nas. Na severovzhodu nas še vedno spremlja Slavniško pogorje, v ostalih smereh pa se pogled sprehaja čez razgibane kraške travnike, ki kar vabijo, da bi se sprehodili čeznje. Pa storimo to – namesto da se vrnemo na Kojnik, se bomo odpravili po poti proti ostalim vrhovom Goliča.


Pogled proti vzhodu - pred nami je Slavniško pogorje, v ozadju Snežnik

Proti zahodu valovijo širni kraški travniki, za katerimi se dvigujejo griči slovenske Istre

Nadaljevanje poti

Spust proti Lipniku

Kolovoz, ki nas je pripeljal do prvega vrha, nas še naprej vodi naravnost po grebenu, najprej do najvišjega vrha Goliča (890 m), nato pa se začne počasi spuščati. Pred nami se že vidi Žbevnica, vendar nam ostaja nedosegljiva, saj leži že na Hrvaškem, zato bomo kolovoz kmalu zapustili in se podali nekoliko bolj v desno po ožji poti, ki vodi proti Nadglavinjaku (888 m). Na vrhu, ki ga označuje možic, se od nje odcepi komaj vidna stezica, ki se začne hitro spuščati v dolino med grebenom Goliča in Lipnikom.

Po ozki stezici se po precej strmih kraških travnikih, na katerih se boste morali v pozni pomladi dobesedno pretikati med cvetočimi košutniki, hitro spustimo v dolino pod nami. Bolj pozorni med vami boste ob poti opazili kraško brezno – med ogledom bodite previdni, saj je že na prvi pogled hudo globoko. Kmalu za breznom se začne stezica spet dvigovati po sosednjem pobočju. Kljub temu da je stezica tu in tam skoraj neopazna, je nikakor ne boste zgrešili, saj je odlično označena z dobro vidnimi markacijami in možici, duhovito sestavljenimi iz apnenčastih skal.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.