Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Golič

S Kojnika na Golič

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Izlet na Golič nas vodi čez vrh Kojnika, na katerega se povzpnemo iz Podgorja, vasice na zahodnih pobočjih Slavnika (opis vzpona na Kojnik najdete tukaj). Z vrha Kojnika boste zaradi nedavnega požara takoj opazili travnata pobočja, ki se proti jugovzhodu vzpenjajo do vrha Goliča naravnost pred nami.


Pogled s Kojnika proti Goliču

Stezico, ki vodi proti Goliču, boste najlaže našli tako, da boste od znamenja na vrhu Kojnika pogledali čez pogorišče naravnost proti vrhu Goliča. Približno v tej črti boste na tleh opazili rdečo oznako, ki vam izda skoraj neopazno stezico med ožganimi drevesi pred vami.

Hoja po stezici je v začetku prav poseben užitek, saj ni mogoče prezreti, kako spretno so lokalni planinci speljali pot, ki se vije sem ter tja med ožganimi borovci in išče prehode, ki vam omogočijo, da se do kraških travnikov sprehodite, ne da bi se enkrat samkrat zapletli med drevesa. Po nekaj minutah pustimo ostanke gozdička za sabo, prečkamo kolovoz, ki kroži okoli Kojnika, in se začnemo spuščati proti večji vrtači pred seboj. Na pomoč nam kmalu priskoči naslednji kolovoz, ki prihiti z desne in nas popelje do roba vrtače, kjer ga zapustimo in si skrajšamo pot po markirani stezici, ki tik ob robu vrtače pelje v našo smer.

Na tem mestu se odprejo tudi prvi razgledi, predvsem na severovzhod, saj nam pogled na jug zapira greben nad nami. Onkraj doline Čičarije (ki leži že na Hrvaškem) lahko občudujemo ostale vrhove v Slavniškem pogorju; za njimi boste v daljavi opazili tudi Snežnik, ki ga v pozni jeseni skoraj ne morete zgrešiti, saj njegova bela kapa hitro opraviči njegovo ime.

Kraški travniki okoli Goliča so dobesedno prepredeni s kolovozi – med vzponom boste najprej opazili kolovoz, ki se bo sramežljivo bližal z leve, se končno priključil stezi, po kateri hodite, že nekaj metrov za tem pa bo z desne prihitel nekoliko širši kolovoz, ki vas bo pod vrhom Majbrme (prepoznali ga boste po oddajniku na vrhu) popeljal naravnost proti Goliču.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.