Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Goli vrh na Šavnicah

Na Šavnice in Goli vrh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Zadnji vzpon na
planoto

Od izvira se vrnemo na pot. Malo naprej prečkamo še en opuščen kolovoz, ki se, kakor se zdi, tu konča. Vzpenjamo se v zelo dolgih ključih (izvir Bočnice je med prvim in drugim). Hodimo po ozki, a prijetno mehki listnati potki. Lahko si jo skrajšamo po neoznačenih bližnjicah. Čez dobrih 5 minut se pot spet začne bolj dvigati in zadnjih 10 minut se zelo strmo vzpenjamo do roba planote. Tik pod robom je vse modro glavičastih repušev.

Na ravnici je ograjen partizanski spomenik, ob njem pa na sušici kažipoti proti Šavnicam (levo gor), Domu na Menini (desno dol) ter Vologu in Šmartnemu (od koder smo prišli). Onkraj spomenika je v globeli precejšen kal. Ob našem obisku živine ni bilo videti, bili pa so sveži dokazi, da je bila še pred kratkim tu. Nekoliko bolj proti Menini so se pasli konji.


Planina

Pot nadaljujemo levo od spomenika. Na vrhu prvega vzpona je ograja, ob njej pa napis, da so Šavnice varovano območje in da je paša prepovedana. Gozd se zredči in konča; planina je posejana s smrekami in koničastimi skalami. Med obilico cvetja je na začetku posebno veliko lučnikov. V 10 minutah smo na Golem vrhu, kjer se kljub izrecni prepovedi pridno pase radovedno govedo z odlično prebavo. Vpisna skrinjica je slikovito pritrjena na eno izmed skal, ki krasijo vrh. Lahko posedimo na kaki skali ali v mehki travi, opazujemo živino (in živina nas) in uživamo v lepem razgledu.


Goli vrh

Vrnemo se po isti poti, lahko pa se zaraščenim mestom ognemo po gozdni cesti, ki smo jo med vzpenjanjem večkrat prečkali. Na spodnjem križišču (kjer smo gor grede prišli na gozdno cesto drugič) moramo biti pozorni, da ne zgrešimo (sicer označene) steze, ki se kmalu pod križiščem spusti z desnega kraka levo v gozd. Od tu pa se po že znani poti vrnemo na izhodišče.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.