Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Ermanovec s Sovodnja

Planinska koča na Ermanovcu

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Koča na Ermanovcu

Koča na Ermanovcu leži tik ob asfaltni cesti iz Stare Oselice proti prevalu Kladje. Poleti je koča odprta vse dni v tednu razen torkov, pozimi pa le med vikendi. Še kulinarični nasvet – poleg domačih jedi, ki jih navadno dobimo v planinskih kočah, boste tukaj lahko poskusili še odlično ocvirkovo potico.

Med počitkom pri koči lahko uživate v razgledu na hribe jugo-zahodno od vas – hitro boste opazili Mrzli vrh nad Žirmi ter levo od njega greben Žirovskega vrha, naravnost pred vami vas preko doline Hobovščice pozdravlja Bevkov vrh, levo od njega pa se vrstijo vrhovi Cerkljanskega hribovja. Med Bevkovim vrhom in Mrzlim vrhom boste opazili tudi strma pobočja Jelenka nad Spodnjo Idrijo.


Pogled od planinske koče proti jugo-zahodu

Pogled na Blegoš s Štora

Proti vrhu Štora

Tisti, ki želite občudovati tudi pogled na Škofjeloško hribovje, se boste morali povzpeti vsaj na bližnji Štor (5 minut vzpona), od koder boste naravnost pred sabo opazili Blegoš, levo od njega vrhove proti Črnemu vrhu nad Cerknim, desno pa greben, ki se konča z Lubnikom nad Škofjo Loko. Še lepši razgled boste seveda imeli z vrha Ermanovca – od doma nadaljujete s hojo po asfaltni cesti proti Stari Oselici, na razcepu asfaltnih cest pa vas markacije usmerijo na kolovoz, ki vas v nekaj minutah pripelje do vrha Ermanovca.

V dolino se boste verjetno vrnili po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa si vrnitev malce popestrite – če ste se do Planinske koče pod Ermanovcem povzpeli preko Matjaževe grape, se lahko na Sovodenj vrnete po razgledni poti preko Podjelovega brda, tisti, ki ste se na Ermanovec povzpeli iz Hotavelj, pa lahko naredite ovinek mimo kmetije Rovtar (po poti proti Trebiji) ali pa se spustite v dolino Kopačnice in se po asfaltni cesti vrnete v Hotavlje.

Komentarji

Ocena izleta: (Spela Marincic, 27. 3. 2007)

Zelo lep izlet, sploh pa pozimi! Poizkusite s sankanjem...ponavadi je po sneženju cesta zasnežena oz. je splužena tako, da se lahko po njej še sankate!


Ocena izleta: (Martin Peterlin, 28. 3. 2006)

Če ste namenjeni na Ermanovec v tem času (marec) s seboj vzemite gamaše, ker je na spodnjem delu še kar precej snega (senca), v višjem delu ga skoraj ni več.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.