Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Ermanovec s Sovodnja

Vzpon skozi Matjaževo grapo

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Slapovi ob poti

Kolovoz skozi Matjaževo grapo v začetku položno teče skozi senčen gozd tik ob potočku, ob poti lahko opazujemo tudi manjše slapove, otroci pa bodo poleg igranja ob potoku lahko tu in tam uživali tudi ob nabiranju gozdnih jagod, ki jih boste konec junija zelo enostavno našli na sončnih legah ob poti. Pot je občasno precej blatna, saj teče po glinenih tleh, prečka pa jo tudi precej manjših potočkov.


Vzpon po senčnem gozdu

Po približno 15 minutah hoje pot zavije desno čez potok ter se začne počasi vzpenjati po pobočju Štora. Tisti z nekoliko slabšo kondicijo se lahko na tem mestu ustavite in si privoščite krajši počitek pred edinim malce bolj strmim delom poti (do Doma na Ermanovcu vas čaka še približno 230 metrov višinske razlike).

V začetku se pot v vijugah precej strmo vzpenja po gozdnatem pobočju Štora, proti vrhu pa postaja vzpon vedno bolj položen, tudi gozd se začne redčiti in že kmalu nas pot pripelje na makadamsko cesto preko travnikov pod kmetijo Žunar, od koder se odpre čudovit razgled na Cerkljansko hribovje ter vrhove okoli Idrije in Žirov.


Travnik pod Žunarjem

Gurmanom bi toplo priporočil krajši postanek pri kmetiji Žunar – njihove izvrstne klobase so ena bolje varovanih skrivnosti teh krajev, saj jih dobite le v nekaj trgovinah v okoliških krajih.

Pri kmetiji Žunar boste nad travniki že opazili Planinsko kočo na Ermanovcu, do katere se lahko povzpnete kar preko travnika – seveda le, če je trava pokošena, drugače se do nje raje odpravite po cesti.

Komentarji

Ocena izleta: (Spela Marincic, 27. 3. 2007)

Zelo lep izlet, sploh pa pozimi! Poizkusite s sankanjem...ponavadi je po sneženju cesta zasnežena oz. je splužena tako, da se lahko po njej še sankate!


Ocena izleta: (Martin Peterlin, 28. 3. 2006)

Če ste namenjeni na Ermanovec v tem času (marec) s seboj vzemite gamaše, ker je na spodnjem delu še kar precej snega (senca), v višjem delu ga skoraj ni več.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.