Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Dobrča

Dobrča in Lešanska planina

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pot na Šentanski vrh

Vrh Dobrče

Do vrha Dobrče od tod ni več daleč, le nekaj minut dolg vzpon vas pripelje na travnat vrh, ki vas bo verjetno kar malce razočaral, saj je precej zaraščen z macesni, ki uspešno skrivajo okoliške gore, le proti jugo-zahodu se odpira pogled na Julijske Alpe. A nič hudega - po krajšem počitku boste verjetno hitro opazili kažipot, ki vas pošilja na le pet minut oddaljen Šentanski vrh.

Začetek poti, ki vodi na Šentanski vrh, boste morali poiskati, nato pa vas bo dobro vidna stezica hitro popeljala preko manjšega sedla na nekaj metrov nižji vrh, od koder boste končno zagledali tisto, na kar ste tako dolgo čakali – pred vami kot na dlani leži celoten greben Karavank, od Stola na vaši levi, preko Begunjščice tik pred vami do dolgega grebena Košute na desni. Nekoliko bolj desno boste opazili strm vrh Storžiča, za katerim se v lepem vremenu vidijo tudi ostali vrhovi Kamniških Alp.


Pogled na Karavanke, v sredini Begunjščica, levo Stol, desno greben Košute

Lešanska planina

Z vrha Dobrče se vrnemo po poti, po kateri smo se povzpeli, pot v dolino pa si bomo skrajšali z obiskom Lešanske planine. Kažipot nas že nekaj minut pod vrhom usmeri na kolovoz, preko katerega smo si med vzponom ogledovali greben Košute. Po kolovozu se ob ogradi spustimo nekaj sto metrov do prvih vratc, kjer zavijemo desno na ozko stezico, ki se strmo spusti proti makadamski cesti pod nami. Po makadamski cesti se nato odpravimo do koče na planini, kjer bomo v poletnih mesecih zagotovo dobili odlično kislo mleko.


Pot v dolino

Pot v dolino nadaljujemo po makadamski cesti na spodnjem robu planine. Markacije nas kmalu usmerijo na kolovoz, ki se spušča strmo navzdol, prečka kolovoz, ki teče pod planino ter se končno priključi makadamski cesti z Bistriške planine. Tej cesti sledimo do prvega ostrega levega ovinka, kjer nas hoče kažipot proti Bistriški planini popeljati navzdol, mi pa trmasto vztrajamo v hoji naravnost po nekoliko ožjem (nekoč markiranem) kolovozu, ki nas v nekaj minutah pripelje do dobro znane Poldetove klopce. Od tod se vrnemo v dolino po poti, po kateri smo vzpeli.

Komentarji

Komentar (stojan germani, 11. 8. 2010)

8 avgusta sem obiskal Dobrco s prijateljem italijanske narodnosti, kateri je ze obredel skoraj vse slovenske hribe. Dobrca ga je posebno navdusila. Izjemen razgled, lepo vreme, sprejem in hrana v koci pa ,super! Odlicna "razglednica" za Slovenijo.Chapeau bas!


Komentar (Tomaz Kozamernik, 15. 8. 2009)

Lep in enostaven izlet v sredogorje, primeren tudi za manj izkušene in otroke.
Seveda sta nova oskrbnika Milan in Jana prinesla koči prinesla nov zagon.
Dobra hrana, dober štimung in čistoča.
Fotografije z našega zadnjega družinskega izleta na povezavi:
http://outsideaway.blogspot.com/2009/08/spanje-z-razgledom-izlet-do-koce-na.html

Priporočam.


Ocena izleta: (nataša matjašec, 3. 8. 2009)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.