Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Dobrča

Koča na Dobrči

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Podgorska planina, planinska koča na Dobrči

Križišče poti pod kočo na Kobilici vam daje vrsto možnosti kako nadaljevati izlet – lahko se spustite na Lešansko planino in se preko nje vzpnete na vrh Dobrče, lahko se odpravite neposredno na vrh ali pa se najprej sprehodite do planinske koče na Dobrči. Verjetno je zadnja možnost v dneh, ko je koča odprta, najprimernejša. Pot proti koči teče po ozki, položni stezici skozi lep smrekov gozd, kjer bodo vašo pozornost zagotovo pritegnila mogočna mravljišča ob poti – tako velika mravljišča najdemo le še redko, še najpogosteje na Pohorju. Po nekaj minutah prijetne hoje vas pot pripelje na razgledno Podgorsko planino, kjer se prvič odpre pogled na Julijske Alpe in Triglav. Planino prečkamo po ozki stezici, na drugi strani planine, malce skrita med drevjem, pa nas že čaka planinska koča.


V meglice zavit Triglav

Po počitku pred planinsko kočo (v lepem vremenu je posedanje v koči skorajda greh) se lahko odločite za vrnitev v dolino ali pa za nadaljevanje poti proti vrhu Dobrče. Če vas zanima vzpon do vrha Dobrče, vas čaka najprej malce stezoslednega dela – pot proti Dobrči najprej teče po kolovozu, nato vas kažipot usmeri na dobro vidno stezico, med prečkanjem planine pa se pot kar nekako izgubi. A brez panike – planino prečkate tako, da se znajdete desno od lovske koče, nato pa nadaljujete z vzponom preko travnikov tik pod poseko na vaši levi strani. Če boste imeli srečo, se boste na koncu travnikov znašli pred vratci v ogradi, ki zapira Podgorsko planino (tiste z nekoliko manj sreče pa čaka sprehod ob ogradi in iskanje prehoda), za vratci pa se že vidi lepo shojena in markirana stezica, ki skozi smrekov gozd vodi proti vrhu Dobrče.


Greben Košute

Pot proti vrhu Dobrče je speljana prav po grebenu gore, vendar vam to ne bo dosti pomagalo, saj gost smrekov gozd uspešno zapira pogled. Situacija se malce izboljša šele tik pod vrhom, ko se poti z desne priključi precej zapuščen in zaraščen kolovoz, preko katerega se odpre pogled na greben Košute, po nekaj metrih hoje pa si boste lahko ogledali še vrh Storžiča.

Komentarji

Komentar (stojan germani, 11. 8. 2010)

8 avgusta sem obiskal Dobrco s prijateljem italijanske narodnosti, kateri je ze obredel skoraj vse slovenske hribe. Dobrca ga je posebno navdusila. Izjemen razgled, lepo vreme, sprejem in hrana v koci pa ,super! Odlicna "razglednica" za Slovenijo.Chapeau bas!


Komentar (Tomaz Kozamernik, 15. 8. 2009)

Lep in enostaven izlet v sredogorje, primeren tudi za manj izkušene in otroke.
Seveda sta nova oskrbnika Milan in Jana prinesla koči prinesla nov zagon.
Dobra hrana, dober štimung in čistoča.
Fotografije z našega zadnjega družinskega izleta na povezavi:
http://outsideaway.blogspot.com/2009/08/spanje-z-razgledom-izlet-do-koce-na.html

Priporočam.


Ocena izleta: (nataša matjašec, 3. 8. 2009)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.