Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Dobrča

Brezje pri Tržiču

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Začetek poti

Ena od markiranih poti na Dobrčo se začne v vasici Brezje pri Tržiču. Do nje vas pripelje cesta, ki pod obronki Dobrče povezuje Tržič z Begunjami – hitro cesto proti Ljubelju zapustite na izvozu Tržič, nato pa stalno sledite kažipotom za Begunje, ki vas najprej pripeljejo v Tržiško Bistrico, nato po ozki cesti skozi stari del vasi ter po nekaj kilometrih lepe asfaltirane ceste do Brezja. Malo za cerkvijo sv. Neže, ki jo boste opazili na vaši levi, se desno v hrib odcepi asfaltirana cesta, ki se po nekaj sto metrih vzpona razcepi in spremeni v makadam. Desna makadamska cesta vodi do Bistriške planine; to lahko uporabite vsi tisti, ki se boste na Dobrčo podali po bolj udobni poti, ostali pa pustite avto na razcepu in se peš odpravite po levi makadamski cesti.


Peščena stezica

Za zadnjimi hišami se makadamska cesta razcepi, pot nadaljujete po desnem kolovozu, že čez nekaj metrov pa vas markacije usmerijo na ozko stezico, ki se začne hitro dvigati ob ogradi skozi redek mešan gozd. Prvi vzpon je precej strm, že kmalu pa se pot položi in vas v četrt ure hoje pripelje do nekoliko širše poti, ki se nam pridruži z leve in nas povede desno po pobočju navzgor. Na tem mestu bodite pozorni na strukturo tal, ki postanejo kar naenkrat zelo skalnata in peščena – mene so zelo spominjala na vrh Polhograjske Grmade.


Prvi razgledi

Hoje po udobni peščeni poti je kmalu konec, saj nas na naslednjem razcepu markacije spet usmerijo desno v hrib, na stezico, ki se začne precej strmo dvigati, najprej skozi redke borovce, ki jih počasi (kakor se spreminjajo tla pod nami) nadomestijo smreke, med katerimi se začno kmalu pojavljati tudi bukve, ki nas bodo nato spremljale skoraj do vrha Dobrče. Preden nas pot zanese v gozd, se splača ozreti nazaj, preko gorenjske ravnine na strma pobočja Jelovice, v katerih boste hitro opazili amfiteater Zidane skale nad Kropo ter levo od njega cerkvico na Jamniku.

Komentarji

Komentar (stojan germani, 11. 8. 2010)

8 avgusta sem obiskal Dobrco s prijateljem italijanske narodnosti, kateri je ze obredel skoraj vse slovenske hribe. Dobrca ga je posebno navdusila. Izjemen razgled, lepo vreme, sprejem in hrana v koci pa ,super! Odlicna "razglednica" za Slovenijo.Chapeau bas!


Komentar (Tomaz Kozamernik, 15. 8. 2009)

Lep in enostaven izlet v sredogorje, primeren tudi za manj izkušene in otroke.
Seveda sta nova oskrbnika Milan in Jana prinesla koči prinesla nov zagon.
Dobra hrana, dober štimung in čistoča.
Fotografije z našega zadnjega družinskega izleta na povezavi:
http://outsideaway.blogspot.com/2009/08/spanje-z-razgledom-izlet-do-koce-na.html

Priporočam.


Ocena izleta: (nataša matjašec, 3. 8. 2009)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.