Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Črni vrh nad Cerknim

Vzpon na Črni vrh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Do smučišča na Črnem vrhu vodita cesti iz Cerknega in iz Selške doline (ta bo za tiste, ki prihajate iz Ljubljane, verjetno krajša). Če se boste na izlet odpravili skozi Cerkno, sledite kažipotom, ki vodijo proti smučarskemu središču (pozor: pod vrhom ne zavijte proti Počivalu), na sedlu, kjer se cesta prevesi proti Selški dolini, pa parkirajte na velikem makadamskem parkirišču. Če boste prišli iz Selške doline, boste to parkirišče našli dobrih 500 metrov za spodnjo postajo sedežnice Brdo.

S parkirišča vodita proti vrhu dve poti: markirana pot, ki se vije čez travnik proti gozdu, in makadamska cesta, ki vodi malo bolj levo od nje. Če se držite markacij, se čez travnik hitro povzpnete v gozd, kjer se stezica spremeni v nekoliko širši kolovoz, ta pa kmalu postane precej zaraščen in vas v nekaj minutah pripelje do makadamske ceste. Od tod se ves čas držite cest; tista, po kateri hodite, vas skozi gozd in čez razgleden travnik pripelje do spodnje postaje ene od sedežnic, kjer zavije v desno in se začne vzpenjati ob gozdnem robu naravnost navzgor po pobočju.

Gozd, ob katerem hodite, vam v jutranjih urah daje še kako dobrodošlo senco, popoldne pa vas bo na teh travnikih neusmiljeno žgalo sonce.


Pogled na Julijske Alpe

Tik pod vrhom vas kažipot pošlje levo proti Blegošu, vi pa se raje odpravite kar naravnost navzgor po travniku, do grebena, ki je le nekaj metrov nad vami. Z grebena se odpre fantastičen razgled: poleg Julijskih Alp, ki ste jih lahko občudovali že ves čas vzpona, boste okoli sebe opazili še Porezen in Ratitovec, vrhove Cerkljanskega in Idrijskega hribovja, v lepem vremenu pa bo pogled segel vse do Krima in Snežnika.

S prvega vrha (1288 m) se po rahlo vzpenjajoči se makadamski cesti sprehodite še do drugega, nekaj metrov višjega (1291 m), od tam pa se lahko odpravite proti Blegošu ali pa se po eni od makadamskih cest vrnete do parkirišča (najhitreje bo šlo, če sledite markacijam).

Komentarji

Ocena izleta: (andrej benko, 1. 9. 2006)


Komentar (andrej benko, 1. 9. 2006)

ful lepo tudi s kolesom :) :) :)


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.